Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomen puunkäyttö vähentää hiilimäärää ilmakehässä

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Kansantaloustieteen professori Olli Tahvonen liittyi kirjoituksellaan (HS Mielipide 4.12.) siihen pääministeri Juha Sipilän (kesk) arvostelemaan ”dosenttien” joukkoon, joka osaa kyllä sanoa, mitä ei pidä tehdä.

Tahvosen mukaan Suomen ilmastostrategia on tuulentupa. Hänen mukaansa puun hiilineutraaliuden ongelma on, että poltosta vapautunut hiili ei sitoudu kasvaviin puihin välittömästi vaan hortoilee ilmakehässä liian kauan.

Näkemys on tyypillinen kaikille luonnosta vieraantuneille: kun luonnon pilkkoo riittävän pieniin osiin niin ajallisesti kuin paikallisestikin, siitä voidaan osoittaa mitä tahansa.

Jos kuitenkin katsotaan esimerkiksi Suomen tasolla, suurin piirtein puolet maamme metsäteollisuuden käyttämästä puusta on aina päätynyt energiantuotantoon. Näin Suomen kasvihuonepäästöjä on voitu 1950-luvun alusta lukien vähentää määrällä, joka vastaa 22-kertaisesti vuoden 2007 fossiilisten polttoaineiden ja turpeen polton päästöjä.

Samana aikana Suomen metsien runkopuun määrä on kasvanut määrällä, joka vastaa maan tieliikenteen hiilidioksidipäästöjä noin 45 vuoden ajalta. Suomen puunkäyttö vähentää siis ilmakehän hiilimäärää tässä ja nyt, kaiken aikaa. Mutta se tekee niin myös tulevaisuudessa: metsien hiilivarastoa on tarkoitus kasvattaa edelleen hakkaamalla puuta noin kymmenen miljoonaa kuutiota vuodessa vähemmän kuin kestävä hakkuutaso muuten edellyttää.

Tahvonen ei kohtele tarjoamiaan vaihtoehtoja, kuten aurinkopaneeleja, ollenkaan samalla mittarilla kuin arvostelemaansa puun käyttöä. Maailman aurinkopaneeleiden rakentaminen on tähän asti vienyt saman verran energiaa kuin järjestelmä on tuottanut. Kun paneelit on rakennettu valtaosin kiinalaisella hiilisähköllä, toiminta on toistaiseksi käytännössä pelkästään kasvattanut ilmakehän hiilidioksidin määrää. Vastaava pätee myös tuulienergiaan. Jostain syystä tämä ei kiinnosta Tahvosta ollenkaan.

Hannes Mäntyranta

viestinnän suunnittelija, Suomen Metsäyhdistys

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat