Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hakkuiden lisäys pienentää hiilinieluja

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Neljä metsäalan professoria esitti näkökulmansa (HS 11.12.) ilmastopaneelin Metsien hyödyntämisen ilmastovaikutukset -raporttiin. Professorit korostavat metsien käytön merkitystä metsien hiilinielujen kannalta – ja ovat siinä aivan oikeassa. Suomen metsiä kannattaa edelleen käyttää ja hyödyntää teollisessa ja jossain määrin myös energiakäytössä. Kysymys on siitä, miten ja kuinka paljon metsiä käytetään.

Metsätilastollisen vuosikirjan datan perusteella nähdään, että metsien hiilinielu reagoi hakkuumäärän muutokseen. Kun hakkuut ovat kasvaneet, hiilinielu on pienentynyt ja toisinpäin. Näyttää siltä, että vuosien välisessä vertailussa miljoonan kuution lisähakkuut johtavat yli miljoonalla tonnilla pienenevään hiilinieluun. Tämä on linjassa ilmastopaneelin havainnon kanssa: ”Mallitarkastelut osoittavat, että puun käytön lisääminen pienentää Suomessa metsien hiilinielua ja metsien hiilivarastoa vähintään vuosikymmeniksi eteenpäin verrattuna tilanteeseen, jossa käyttöä ei lisätä.”

Tämän perusteella voi arvioida, että hallituksen kaavailema hakkuumäärän lisäys 15 miljoonalla kuutiometrillä johtaa metsien hiilinielujen pienenemiseen yli 15 miljoonalla tonnilla. Vastaava yhteys on todettu myös Suomen tekemässä, ilmastosopimukseen liittyvässä virallisessa ilmoituksessa, joka koskee metsätalouden hiilinieluja. Suunniteltu metsien käytön lisääminen johtaa siis koko liikennesektorin päästöt (12 miljoonaa tonnia) ylittävään haitalliseen ilmastovaikutukseen.

On syytä myös muistaa, että Suomen metsäluonnon monimuotoisuus on yhä heikentynyt. Metsien käytön lisäämisen suunnitelmat samanaikaisesti metsien suojelun rahoituksen radikaalin leikkaamisen kanssa heikentävät metsäluonnon tilaa entisestään.

Suomen energia- ja ilmastopolitiikka perustuu oletukseen, että metsien energiakäyttö on hiilineutraalia. Se on reilu oletus vain siinä tapauksessa, että myös metsien käytön vaikutus hiilinieluihin olisi huomioitu kansainvälisessä ilmastopolitiikassa täysimääräisesti. Näin ei nyt ole. Hiilinieluja koskevat tavoitteet todennäköisesti kiristyvät muiden ilmastopolitiikan sektoreiden tavoitteiden lailla. Tuskin siis kannattaa tehdä kansallisen tason ratkaisuja ilmasto- ja energiapolitiikassa nojaten oletuksiin, jotka todennäköisesti muuttuvat. Puun laajamittaisen polton sijaan katseet tulee kääntää rakennusten energiatehokkuuteen ja -älykkyyteen, lämpöpumppuihin sekä aurinkolämpöön.

Jussi Nikula

ohjelmapäällikkö, WWF

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat