Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomen vaikeudet johtuvat eurosta

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Menestyksellisen talouspolitiikan perusedellytyksenä on vapaa ja monipuolinen talouspoliittinen keskustelu. Suomessa tämä ei ole pitkään aikaan toteutunut. Keskusteluamme vääristää se, että jäsenyytemme euroalueessa suljetaan lähes kokonaan sen ulkopuolelle. Tähän liittyen 1990-luvun alun talouskehityksestämme annetaan usein harhaanjohtava käsitys.

Suomen kansantalous on hyvin riippuvainen viennistä ja valuuttamme vaihtokurssista. Taloutemme ja vientimme rakenteen vuoksi valuuttamme suhteella Yhdysvaltain dollariin on erityisen suuri merkitys.

1990-luvun alun talouskriisi johtui ennen muuta siitä, että meillä oli ollut kiinteä valuuttakurssi ja oli toteutettu ”vahvan markan” politiikkaa. Talous alkoi tervehtyä, kun markan yliarvostus purkautui ja vienti alkoi taas vetää.

Suomen taloutta ovat vahingoittaneet suuret heilahtelut euron dollarikurssissa. Kun euro aluksi devalvoitui 50 prosentilla, taloutemme ylikuumeni. Sitten tuli sadan prosentin revalvaatio, ja euron dollarikurssi nousi sietämättömäksi juuri kansainvälisen finanssikriisin ja laman alkaessa.

Samaan aikaan toteutettiin holtiton tulopoliittinen ratkaisu, jolla palkkoja nostettiin kautta linjan kymmenellä prosentilla. Julkisen talouden alijäämät kasvoivat, ja kilpailukyky heikkeni entisestään.

Kansainvälisen finanssikriisin ja talouslaman yhteydessä Suomen teollisuustuotanto ja vienti romahtivat, emmekä ole päässeet uuteen nousuun. Vuodesta 2008 lähtien Ruotsin kansantalous on kasvanut kahdeksalla prosentilla ja Suomen supistunut kuudella prosentilla.

On sanottu, ettei tämä ero johdu eurosta, vaan siihen ovat vaikuttaneet Nokian romahtaminen ja Venäjän-kaupan supistuminen. Ero johtuu kuitenkin lähes kokonaan eurosta. Osa on suoraa seurausta epäedullisista valuuttakursseista, osa siitä, että yhtenäisvaluutan vuoksi Suomi ei voinut sopeutua muun muassa Nokiasta, Venäjän-kaupasta ja tuloratkaisusta aiheutuneisiin šokkeihin. Kelluva oma valuutta olisi devalvoitunut ja kilpailukyky olisi säilynyt.

Kun Suomella ei ole omaa valuuttaa, olemme ryhtyneet palauttamaan kilpailukykyämme sisäisellä devalvaatiolla ja tasapainottamaan julkista talouttamme leikkauspolitiikalla. Kun talous ei kasva, työttömyys lisääntyy ja valtionvelka paisuu. Valtiontalouden leikkaukset aiheuttavat vahinkoa pitkälle tulevaisuuteen.

Tälle politiikalle on vaihtoehto. Jos Suomi irrottautuisi euroalueesta, saisimme oman kelluvan valuutan. Kun se devalvoituisi, taloutemme lähtisi vahvaan kasvuun. Palkkojen leikkauksista, eläkeindeksien jäädyttämisistä ja kipeimmistä menoleikkauksista voitaisiin luopua.

Paavo Väyrynen

Euroopan parlamentin jäsen, Keminmaa

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat