Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kouluverkosta päätettävä valtuustossa

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Helsingin kaupunginhallituksessa käsitellään tänään maanantaina opetusviraston esitystä, jonka mukaan kaupunginvaltuusto ei enää päättäisi Helsingin kouluverkosta, vaan asia siirrettäisiin lautakunnan päätettäväksi.

Kuluneen vuoden aikana koulujen lakkauttamiset ovat aiheuttaneet vilkasta keskustelua. Vanhemmat ovat tuottaneet viranomaisvalmistelun rinnalle tietoa, jolla lakkauttamisperusteita on kyseenalaistettu.

Keskustelun ansiosta valmistelussa on tullut ilmi asioita, jotka ovat kyseenalaistaneet esimerkiksi hallinnollisten yhdistämisten todelliset säästöt. Samaan aikaan kaupunkilaisten kuuleminen ei ole aina toteutunut, ja valmistelun läpinäkyvyydessä on ollut ongelmia.

Kaupungin tilakeskus on esimerkiksi saanut eduskunnan oikeusasiamieheltä moitteet kolmesta eri kantelusta liittyen kouluverkkotarkasteluun vuonna 2014. Kantelut liittyivät julkisuuslain ja hallintolain rikkomiseen. Asiakirjojen odotusajat olivat venyneet lakisääteisen kahden viikon sijasta useisiin kuukausiin tai niitä ei ollut toimitettu ollenkaan.

Jos päätösvalta kouluverkosta siirretään valtuustolta lautakunnalle, julkinen keskustelu kapenee asian käsittelyajan vähetessä. Ei ole demokratian ja läpinäkyvyyden kannalta hyvä asia, että valtuusto vapaaehtoisesti luopuu sille kuuluvasta vallasta tilanteessa, jossa valmistelu takkuaa näin pahasti.

Myös ajankohta on huono, sillä sote-uudistus todennäköisesti vie puolet Helsingin päätösvallasta joka tapauksessa. On selvää, että prosessia nopeuttamalla esitysten virheiden korjaaminen ja kuntalaisten vaikutusmahdollisuudet vaikeutuvat.

Uuden opetustoimen johtajan myötä virastossa on syntynyt aitoa halua parantaa kouluverkkotarkastelua, ja virasto on aloittanut prosessin kehittämisen. Paljon on siis tehty, jotta avoimuus ja valmistelu parantuisivat. Vaaditaan kuitenkin vielä työtä ja aikaa, jotta kouluverkkotarkastelu olisi demokraattinen. Pelkkä johtokuntien ja vanhempien kuuleminen ei riitä, vaan prosessista on saatava aidosti avoin, osallistava ja tasapuolinen. Päätöksenteon siirtäminen lautakunnalle ei motivoisi jatkamaan tätä kehitystyötä.

Veronika Honkasalo

Helsingin vasemmistoliiton valtuustoryhmän puheenjohtaja kaupunginhallituksen jäsen (vas)

Silvia Modig

kaupunginhallituksen jäsen (vas)

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat