Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Paljon sairastavien tilanne kärjistyy

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Kun hallitus samanaikaisesti nostaa sekä lääkkeiden että sosiaali- ja terveyspalvelujen omavastuuosuuksia, paljon sairastavien tilanne kärjistyy. Vaikeasti ja paljon sairastava elää jo nyt usein köyhyysrajan alapuolella.

Nyt lääkekatto ja sosiaali- ja terveyspalvelujen maksukatto ovat erillisiä. Kunnallisen sosiaali- ja terveydenhuollon maksukatto on kuluvana vuonna 679 euroa ja lääkekatto ensi vuonna 610 euroa. Kunnallisen sosiaali- ja terveydenhuollon maksukatossa on kuitenkin vielä sellainen aukko, että lyhytaikaisesta laitoshoidosta peritään maksukaton täytyttyäkin vielä 17,60 euron hoitopäivämaksu (kuluvana vuonna).

Maksukattoon eivät myöskään kuulu hammashoito ja sairaankuljetus. Lääkemaksukaton täytyttyä asiakas joutuu kuitenkin maksamaan lääkkeistä omavastuuosuuden, joka suunnitelmien mukaan on ensi vuonna kaksi euroa.

Sosiaali- ja terveydenhuollon palvelumaksujen enimmäismäärät nousevat noin 30 prosenttia. Se on korotuksena iso. Omavastuuosuus maksukatossa nousee indeksin verran. Sairaanhoitoon liittyvien matkakustannusten omavastuuta yhdensuuntaiselta matkalta aiotaan korottaa nykyisestä 16 eurosta 25 euroon.

Korotukset ovat kohtuuttomia osalle väestöä. On myös ymmärrettävä, ettei moni ikäihminen tiedä maksukatosta. Terveyspalvelujen käyttäjän on itse seurattava maksukaton täyttymistä, säilytettävä alkuperäiset maksukuitit ja huolehdittava, ettei maksuja peritä maksukaton täytyttyä. Tämän lisäksi erityisesti moni ikäihminen ei tiedä, että terveydenhuollon menot huomioidaan toimeentulotuessa.

Nämä yhdessä vaikuttavat siihen, että jo nyt osa ikäihmisistä jättää ostamatta tarvitsemansa lääkkeet tai jättää menemättä ehdottoman tärkeään hoitoon.

Kukaan ei halua sairastaa omasta halustaan. Inhimillinen taakka on jo riittävän raskas. On täysin kohtuutonta vaikeuttaa vaikeasti sairaiden ja paljon sairastavien ihmisten elämäntilannetta entisestään.

Lääkekuluihin ja palvelumaksuihin tulisi ehdottomasti luoda tuloperustainen kattojärjestelmä, joka sisältäisi niin lääkkeet, palvelut kuin sairaankuljetuksetkin. Tällaisella toimenpiteellä voitaisiin inhimillistää vaikeasti sairaiden ja paljon sairastavien määrää.

Sirpa Pursiainen

yhteiskuntatieteiden maisteri

sosiaali- ja terveysalan opettaja

Tampere

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat