Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Opeta lapselle oman kehon yksityisyys ja arvokkuus

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Anu Ubaud totesi (HS Merkintöjä 6.12.), että lapsi vaikenee seksuaalisesta häirinnästä. Aikuiselle kertominen ei tule mieleenkään, koska siihen ei ole sanoja.

Tämä on valtava epäkohta. Se, ettei lapsia suojata puhumalla heille turvataidoista ja oman kehon arvostuksesta, on sukupolvien perintö, joka palvelee ainoastaan hyväksikäyttäjiä.

Aikuisilla ei ole sanoja lapsen seksuaalisuudelle, koska heille itselleen ei ole puhuttu seksuaalisuudesta. Näin ollen aikuinen ei välttämättä osaa opettaa lapselle lapsen oikeuksia, normeja, sopivuussääntöjä ja turvataitoja.

Vanhemmat haluavat kertoa asiat kauniisti ja tarvitsevat neuvoja. Siksi avasimme Väestöliitossa maaliskuussa Lapsi ja seksuaalisuus -sivuston, josta löytyvät seksuaalisuuden sanat ja usein kysytyt kysymykset.

Jokaisella lapsella on oikeus saada tietoa omista oikeuksistaan ja lain suomasta turvasta. Häiritsijä voi olla toinen lapsi, nuori tai aikuinen.

Se, että oma keho on ikioma eikä kukaan saa koskea siihen ilman lapsen lupaa ja hyvää syytä, on jokaisen lapsen perusoppi. Erityisesti uimapuvun alla olevat paikat ovat ikiomia, yksityisiä ja arvokkaita. Niitä ei tarvitse näyttää kenellekään eikä kukaan saa sinne koskea, jos lapsi ei halua.

Jos jotakin ahdistavaa tai kurjalta tuntuvaa tapahtuu, lapsen tulee tietää kolmen kohdan sääntö: sano ei, lähde pois ja kerro aikuiselle, johon luotat. Nämä taidot voi opettaa lapselle kotona, päivähoidossa ja koulussa. Opettajana voi olla oma vanhempi, isovanhempi, kummi tai ammattilainen.

Kun aikuinen antaa lapselle taidot ja luvan suojata ja arvostaa omaa koskemattomuuttaan, lapsi oppii, että näistä asioista voi ja saa puhua aikuiselle.

Näin muutamme yhdessä maailmaa lapsiystävällisemmäksi ja turvallisemmaksi ja taistelemme liian yleistä lasten seksuaalista häirintää vastaan.

Raisa Cacciatore

lastenpsykiatri

Vanhemmuuskeskuksen johtaja

Susse Ingman-Friberg

kätilö (yamk), koordinaattori

Jussi Pekkola

sairaanhoitaja, seksuaalineuvoja

Väestöliitto

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat