Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Miksi haluamme tehdä hallituksesta itsellemme vihollisen?

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Meillä suomalaisilla on ihmeellinen tarve rakentaa hallituksesta itsellemme vihollista. Ministerit ovat kuitenkin keskuudestamme valittu porukka, joka edustaa yhtä tapaa yrittää ratkaista talouden ongelmia.

Sopeutukset ja työmarkkinareformit ovat nostaneet useita Euroopan maita takaisin kasvavan talouden oloihin, joten hallituksen linjalla on takanaan myös vahvoja puoltavia argumentteja.

Irlanti, Islanti, Saksa ja Ruotsi ovat kaikki kääntäneet talouskehityksensä toimilla, jotka toki koskevat hetken ja saavat aikaan valtavaa vastustusta kansalaisissa mutta tarjoavat kuitenkin pitkällä aikavälillä paljon parempaa: toivon paremmasta tulevaisuudesta.

Suomi ei ole vielä toistaiseksi reagoinut vuonna 2009 käsiin räjähtäneeseen kriisiin muuten kuin pyörittelemällä peukaloita, toivomalla parasta ja riitelemällä jokaisesta mahdollisesta asiasta keskenään. Bruttokansantuote on alempana kuin vuonna 2008, ja silti suomalaisten ostovoima on täysin ansaitsemattomasti kasvanut useita prosentteja valtion velkamyllyn vuoksi.

Vuosittaiset julkiset menot ovat kasvaneet reaalisesti parisenkymmentä miljardia euroa, ja tämä megaelvytys on valunut suurelta osin tuontiin. Suomalaiset toki ostavat enemmän kuin ennen, mutta samalla he ostavat suomalaisia tuotteita entistä vähemmän.

Eikä kasvanut ostovoima ole yleisistä väitteistä huolimatta kasaantunut rikkaiden taskuihin. Vain suurituloisimman viiden prosentin ostovoima on laskenut. Muilla se on noussut vieläpä niin, että pienituloisimpien kaikkein eniten.

Hallituksella on idea, kuinka talouskehitys korjataan. Idea ei ole erityisen uusi, omaperäinen eikä helppo kansan vastustuksen vuoksi. Sisäinen devalvaatio on kuitenkin yksi niitä harvoja keinoja, joita hallituksella on käytössään. Hallitus ei tee kaupallisia innovaatioita eikä hoida yritysten myyntipuolta.

Meidän velvollisuutemme on antaa hallitukselle mahdollisuus. Jos hallitus epäonnistuu, johto pitää vaihtaa seuraavissa vaaleissa. Muutaman vuoden kuluttua meillä luultavasti on täysin päinvastaista politiikkaa tekevä hallitus, ja sillekin pitää osata antaa työrauha.

Älytön melskaaminen, lakot, anarkistiset katubileet ja toisten syytteleminen milloin mistäkin eivät anna kenellekään mitään. Ne ainoastaan tekevät noususta entistä vaikeampaa.

Pekka Silen

Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat