Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uudistustyössä tulee sietää myös virheitä ja epävarmuutta

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Pääkirjoitus ja professori Jukka Kekkosen mielipidekirjoitus saman päivän lehdessä (HS 9.12.) provosoivat muutamiin kommentteihin.

Pääministeri Juha Sipilän (kesk) lausahdus ”kaiken maailman dosenteista” kiinnitti tietenkin dosenttina huomiotani. Koska päivystävät ynnä muut dosentit ovat julkisuudessa jo valmiiksi leimautunut ryhmä, en tehnyt lausumasta pitkälle meneviä johtopäätöksiä.

Kuten Kekkonen totesikin, dosentit edustavat korkeinta akateemista sivistystä. Dosentuurista on tullut tavallaan korkein yliopistollinen oppiarvo. Voi jopa ironisesti sanoa, että dosentin pätevyydestä voi olla varma mutta professorin ei välttämättä aina.

Pääkirjoituksessa mainittu kansan ja median puhe pakkolaeista sai alkunsa pääministerin ensimmäisistä puheenvuoroista, jotka koskivat hallituksen kaavailuja työehtoja heikentävästä lainsäädännöstä. Oletan sananvalinnan johtuneen juristivirkamiesten mahdollisesti käyttämästä oikeustieteellisestä pakottavan eli indispositiivisen lain käsitteestä tarkoittaen lakia, josta ei voi sopimuksella poiketa. Meille kansalaisille suunnatussa informaatiossa pelkkä laki-termi olisi riittänyt. Lausumat jatkavat kuitenkin omaa elämäänsä.

Pääkirjoituksen huoleen lainvalmistelun tasosta voi yhtyä. Lainvalmistelussa on ollut puutteita jo edellistenkin hallitusten aikana. Nykyinen hallitus on ilmoittanut pyrkivänsä merkittäviin yhteiskuntapoliittisiin uudistuksiin. Niiden joukossa on varsinkin työelämän alueelta pitkään haudottuja muutoksia. Suurten muutosten läpivieminen on historian valossa ollut usein haparoivaa. Sipilän hallitustakin syytetään päätösten perumisesta ja muuttamisesta.

Pienten muutosten valmistelu ajan kanssa ja perusteisiin kajoamatta sujuu instituutioilta moitteettomasti, mutta olennaisten uudistusten toteuttaminen osoittautuu lähes mahdottomaksi. Muutosten tarve yhteiskunnassa on ilmeinen. Uudistustyössä tulee sietää myös virheitä ja epävarmuutta. Työn laadulle on tietenkin asetettava suuria vaatimuksia – varsinkin virkakunnan.

Aarne Mattila

talous- ja sosiaalihistorian dosentti

Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat