Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pakkolait eivät pakota

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Hallituksen puuhaamien niin sanottujen pakkolakien valvonta tulee olemaan ongelmallista. Käytännössä niitä ei tarvitse noudattaa, koska noudattamatta jättämisestä ei tule sanktioita. Lisäksi kiinnijäämisriski on olematon.

Työsuojeluviranomaiset valvovat työlainsäädäntöä. Työsuojelutarkastajat tekevät työpaikoilla tarkastuksia, joiden tarkoituksena on selvittää mahdollisia rikkomuksia. Tarkastajat löytävät tarkastuksien yhteydessä myös työehtosopimuksien noudattamiseen liittyviä ongelmia, mutta he eivät voi hoitaa niitä, koska valvonta kuuluu työmarkkinaosapuolille.

Mikäli ylityö- tai sunnuntaityökorvauksia on jätetty maksamatta, työsuojeluviranomainen on vaatinut ne maksettaviksi ja tarvittaessa vienyt asian oikeuden ratkaistavaksi.

Suunniteltujen pakkolakien osalta tilanne on erikoinen, koska lainrikkoja onkin maksanut ylimääräistä palkkaa. Ryhdytäänkö tässä tapauksessa perimään työntekijälle maksettu palkka takaisin työnantajalle? Vai onko tarkoitus tuomita ylimääräistä palkkaa maksanut työnantaja sakkoihin, tai jos summat ovat suuria, jopa vankeuteen?

Yksityisen sektorin työpaikoilla voidaan jatkaa palkanmaksua entiseen malliin, sillä molemmilla osapuolilla on yhteinen intressi olla asiasta hiljaa. Työsuojelutarkastajaa tai ammattiliiton toimitsijaa ei tarvitse pelätä.

Sen sijaan julkisen sektorin työntekijöihin hallituksen toimet vaikuttavat heti, koska verovaroilla toimivat työnantajat joutuvat ottamaan ne käytäntöön. Onkin selvää, että hallitus on tekemässä päätöksiä, jotka aiheuttavat varmuudella eriarvoista kohtelua.

Pertti Sulasalmi

Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat