Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomi voi käyttää metsiä ilmastoviisaasti

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Suomen ilmastopaneeli tarkasteli tuoreessa raportissaan metsien hyödyntämisen ilmastovaikutuksia ja hiilinielujen kehitystä (HS Kotimaa 10.12.). Professorit Antti Asikainen, Hannu Ilvesniemi, Pekka Kauppi ja Kai Sipilä näkevät (HS Mielipide 11.12.) metsien käytön voimakkaan lisäämisen ilmastonmuutoksen hillinnän keinona. Metsäteollisuus ry:n Ahti Fagerblom arvosteli (HS Mielipide 14.12.) ilmastopaneelin kannanottoja. WWF:n Jussi Nikula puolestaan tuki (HS Mielipide 14.12.) raportin sanomaa metsien hiilinieluista.

Metsien hyödyntämisen ilmastovaikutukset ovat kiistatta vaikea aihealue. Ilmastopaneelin työ kokoaa yhteen viimeaikaiset, osin keskenään ristiriitaiset tutkimustulokset. Vastedes tietämys täydentyy.

Suomen ilmastopaneelissa tuotettu yhteinen näkemys kerrotaan raportissa. Paneelin mielipide ei ole, että Suomen biotalous olisi viherpesua.

Edellä mainittujen professorien näkemykset siitä, että metsien lisääntyvä käyttö johtaa metsien hiilinielun kannalta parempaan lopputulokseen pitkällä aikavälillä, voivat pitää paikkansa. Ongelmana on kuitenkin ilmastonmuutoksen hillinnän kiireellisyys ja muutosten hitaus metsissä.

Ilmastopaneeli korostaa siksi työssään varovaisuusperiaatetta. Hakkuiden kasvattamisen sijasta pitäisikin kiinnittää huomio siihen, kuinka pystymme parantamaan metsiemme käytön ilmastovaikutuksia jo lyhyellä aikavälillä.

Suomi on ilmastohaasteiden edessä hyvässä tilanteessa. Kaikki raportissammekin esitetyt mallitarkastelut osoittavat, että metsiemme hiilinielut ovat kasvussa ainakin vuosisadan puoleenväliin asti, vaikka metsiemme käyttö näyttäisi lisääntyvän jonkin verran. Metsämme siis viilentävät ilmastoa.

Hyvä hiilinielujen tilanne ei muuta sitä tosiasiaa, että voisimme saavuttaa ilmaston kannalta vieläkin paremman lopputuloksen käyttämällä metsiä viisaammin. Mallitarkastelut osoittavat, että jos metsien nykyisen kaltaista käyttöä lisätään, suurempi ilmastohyöty saavutettaisiin vielä vuosikymmeniksi eteenpäin jättämällä puut kasvamaan metsään.

Ilmaston kannalta paras toimintaperiaate on noudattaa kolmen askeleen etenemistä: valmistetaan suuripäästöisiä tuotteita korvaavia puutuotteita, pidetään näiden tuotteiden hiilisisältö pitkään käytössä ja poltetaan ne vasta lopuksi.

Tämä toimintamalli on mahdollista toteuttaa jo nyt rakennustuotteilla ja vastedes toivon mukaan yhä enemmän uusilla metsätuotteilla. Näin saavutetaan parempia ilmastohyötyjä kuin korvaamalla fossiilisia polttoaineita suoraan metsäenergialla.

Tulevissa ilmastosopimuksissa metsien ilmastovaikutukset sidotaan tavalla tai toisella metsien hiilinielujen kehittymiseen. Tästä näkökulmasta katsottuna metsiemme hyödyntämiselle ei ole näköpiirissä välittömiä rajoitteita.

Pariisin ilmastosopimuksen pyrkimys rajoittaa lämpötilan nousu 1,5 asteeseen voi kuitenkin muuttaa tilannetta tulevaisuudessa. Varmin tapa mennä kohti tuntematonta tulevaisuutta on kehittää metsiemme hyödyntämisen jalostusastetta ja resurssitehokkuutta ilmastoviisaasti.

Jyri Seppälä

professori, Suomen ympäristökeskus

Markku Kanninen

professori, Helsingin yliopisto

Timo Vesala

akatemiaprofessori, Helsingin yliopisto

Markku Ollikainen

professori, Helsingin yliopisto

Suomen ilmastopaneeli

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat