Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Puu ei liiku yksin metsästä

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Suomen Metsäyhdistyksen viestinnän suunnittelija Hannes Mäntyranta (HS Mielipide 14.12.) vaikutti ilmeisen onnelliselta voidessaan tölväistä dosentteja ja vähän muitakin luonnosta vieraantuneita besserwissereitä.

Puuttumatta muihin hänen metsien hiilinieluja koskeviin laskelmiinsa ihmettelen hänen innokkuuttaan painottaa aurinkopaneelien ja tuulivoiman tuottamisen aiheuttamia hiilidioksidipäästöjä mainitsematta sanallakaan nykyisen metsänhoidon ja puunkorjuun hiilidioksidi- ja muitakin päästöjä.

Itsestäänkö ne puut sieltä metsästä kävelevät? Tuskinpa, sillä suomalaisessa metsässä on harvassa kohtia, joista on enemmän kuin viisi kilometriä lähimmälle metsäautotielle. Näitä raskaan tukkirekan kantavia teitä on tuhansia kilometrejä ja ne peittävät tuhansia hehtaareja metsämaata.

Teistä ei muutaman kerran käytön jälkeen ole kymmeniin vuosiin iloa juuri muille kuin autoileville hirvimiehille. Kuinka paljon niiden tekemiseen ja niillä ajelemiseen on kulunut fossiilisia polttoaineita laskettuna 1960- ja 1970-lukujen taitteesta, jolloin tehometsätaloutta alettiin toden teolla harjoittaa?

Kuinka monta aurinkopaneelia tehtäisiin sillä energiamäärällä, joka kuluu, kun harvesteri kuskataan metsään ja puu katkotaan, karsitaan, viedään tienvarteen, lastataan rekkaan ja ajetaan kukaties satojen kilometrien päähän luovuttamaan energiansa?

Veikkaan, että satoja, vaikka mukaan laskettaisiin – kuten kuuluukin – koko tuotantoketju, kuten myös se, että ajan kuluessa energiatase muuttuu aina vain aurinkopaneelille tai tuulivoimalle edullisemmaksi.

Ilman energiaa eivät suju taimituotanto ja metsänistutus kuten ei myöskään metsänhoidon nimellä kulkeva hakkuualueiden voimaperäinen muokkaus tai mikään muukaan kantojen raivauksen tapainen älyvapaa myllerrys.

Jostain syystä tämä ei tunnu kiinnostavan Mäntyrantaa lainkaan. Miksi?

Vai ovatko nämä seikat kenties jo otettu huomioon metsätalouden hiilinielujen arvioinnissa?

Veijo Saaritsa

geologi, Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat