Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pysyvät hiilivarastot ovat ilmastopolitiikan tavoite

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Mielipidesivulla on keskusteltu metsien roolista ilmastonmuutoksen torjunnassa. Keskustelussa sekoittuu nopeasti se, että metsät hiilivarastona ja metsät hiilinieluna tai -lähteenä ovat eri asioita. Hiilivarasto on ikään kuin järvi, johon hiili virtaa ja josta sitä poistuu.

Oleellista on hiilivaraston koko ja pysyvyys. Siitä metsän hetkellinen tila hiilen nieluna tai lähteenä ei yksin kerro.

Metsän avohakkuu purkaa hiilivaraston nopeasti, mutta saman hiilimäärän sitoutuminen takaisin metsään kestää pitkään.

Tämä on sitä ongelmallisempaa, mitä pidemmälle ilmastonmuutos etenee. Nykyisen ilmastopolitiikan perspektiivillä jo 10–50 vuoden aikaväli on merkittävä. Tästä syystä meillä ei ole varaa purkaa luonnon hiilivarastoja esimerkiksi hakkaamalla vanhoja metsiä, koska hiilen sitoutuminen uudelleen takaisin kestäisi liian kauan. Pysyvimmin hiili on sitoutunut järeisiin runkoihin ja maaperään.

Viime vuosisadan jälkipuoliskolla hiiltä on sitoutunut kasvavaan puustoon kiihtyvää tahtia, koska nuorten nopeakasvuisten metsien osuus on lisääntynyt ja soiden kuivattaminen on lisännyt metsäalaa.

Toisaalta luonnon omat hiilivarastot ovat pienentyneet. Talousmetsissä kuolleeseen puuhun sitoutuneen hiilen määrä on kutistunut murto-osaansa, ja soiden ojitus on purkanut turpeen muodostamaa hiilivarastoa.

Harri Hölttä

väitöskirjatutkija, Joensuu

Virpi Sahi

suojelupäällikkö

Suomen luonnonsuojeluliitto

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat