Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Itsensätyöllistäjien asemaan on tehtävä oikeita parannuksia

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Julkisuudessa on käyty laajaa keskustelua itsensätyöllistäjien työttömyysturvasta. On hienoa, että eri puolueet ja tahot ovat nyt laajasti tarttuneet itsensätyöllistäjien asiaan.

Liittomme on pitänyt työttömyysturvaan tehtävää uudistusta lähinnä teknisenä, eli itsensätyöllistäjien asema on yhtä huono vastedeskin. Samaa mieltä ovat olleet valmistelevat virkamiehet.

Kritiikki on ollut paikallaan, sillä hallituksen esityksen laadinnassa ei kuultu laajasti itsensätyöllistäjiä edustavia tahoja esimerkiksi luovilta aloilta. Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta pyysi ensin vain kirjalliset lausumat hallituksen esityksestä harvalta taholta. Asian käsittelyn edetessä pyydettiin lisää lausuntoja ja otettiin myös asiantuntijoita kuultaviksi.

Tärkeää työttömyysturvauudistuksessa on, että vastedes omassa työssään työllistyvät tulkitaan palkansaajiin rinnastettaviksi yrittäjiksi. Olennaista on, miten uudistuksesta ohjeistetaan ja millaiseksi tulkintakäytäntö muodostuu. Tavoitteena on, että aikaisempaa useampi itsensätyöllistäjä pääsee turvan piiriin.

Seuraavaksi katse on syytä siirtää isompaan kuvaan: siihen, miten lainsäädäntö yleisesti tunnistaa itsensätyöllistämisen. Työtä tehdään perinteisen palkkatyön ja yrittäjyyden välimaastossa. Itsensätyöllistäjien työntekonsa muistuttaa palkansaajana tehtyä työtä, ja työnteko on monesti riippuvaista yhdestä tai muutamasta työn teettäjästä. Myöskään työlainsäädäntö ja työehtosopimukset eivät anna suojaa, itsensätyöllistäjiltä evätään kollektiivinen neuvotteluoikeus, ja sosiaaliturva on puutteellista. Näihin isoihin asioihin tarvitaan uutta nykyaikaista lainsäädäntöä.

Itsensätyöllistäjiä edustavat ammattiliitot ovat esittäneet parannuksia työ-, kilpailu-, sosiaali- ja työttömyysturvalainsäädäntöön. Jo tehtyjen selvitysten pohjalta on mahdollista tehdä konkreettisia toimia itsensätyöllistäjien aseman parantamiseksi. Muun muassa Elinkeinoelämän keskusliitto EK on tähän asti sanonut laajemmille uudistuksille: ei käy.

Petri Savolainen

edunvalvontajohtaja

Jussi Salokangas

työehtoasiamies

Suomen Journalistiliitto ry

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat