Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hallituksen toimia tarvitaan

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Hallituksen ”pakkolakiesitykset” ja budjettileikkaukset ovat saaneet huutia julkisessa keskustelussa viime päivinä ja viikkoina. Monista yksityiskohdista voikin olla perustellusti eri mieltä. Esimerkiksi Etla on esittänyt kriittisiä arvioita koulutus- ja tutkimusleikkausten mittakaavasta ja kilpailukykypaketin rakenteesta.

Hallituksen politiikan peruslinja on kuitenkin oikea: Suomi tarvitsee kilpailukyvyn merkittävää parantamista eikä voi rakentaa hyvinvointiaan julkisen sektorin ja kotitalouksien kasvavan velkaantumisen varaan.

Suomen vienti on polkenut paikoillaan viisi vuotta, investoinnit ovat supistuneet ja bruttokansantuote on ollut lievästi laskevalla uralla neljä vuotta. Työttömyys on nousussa ja julkinen velka kasvaa.

Muu Eurooppa on sen sijaan ollut jo usean vuoden ajan kasvussa ja työttömyys on alentunut. Kovin paljon paremmiksi ulkoiset olosuhteet eivät muodostu ennen kuin ne taas joskus heikkenevät. Suomella on kiire päästä kasvuun mukaan.

Välttämätön edellytys kasvun nopeutumiselle on kilpailukyvyn paraneminen. Lyhyellä aikavälillä se voi onnistua vain alentamalla kustannustasoa. Työmarkkinoiden pitäisi pystyä huolehtimaan tästä. Näin ei ole ollut. Suomen työmarkkinajärjestelmä ei ole osoittautunut yhteensopivaksi Emun kanssa.

Tätä taustaa vasten on vastuullista toimintaa, että hallitus pyrkii kustannustason alentamiseen omissa käsissään olevilla keinoilla samalla, kun se pitää porttia auki saman tavoitteen saavuttamiseksi ”yhteiskuntasopimuksella”.

Lainsäädäntötoimiin liittyvien riskien vuoksi olisi parempi, jos paketin ongelmallisimpien kohtien sijasta laajennettaisiin kokonaisuuteen jo sisältyvää työnantajamaksujen alennusta ja rahoitettaisiin tämä nostamalla työntekijöiden maksuja ja/tai arvonlisäveroa.

Jos kustannustasoa ei kuitenkaan sopimusreitin kautta pystytä alentamaan, ongelmallinenkin kilpailukykypaketti on parempi kuin ei mitään.

Vesa Vihriälä

toimitusjohtaja

Elinkeinoelämän tutkimuslaitos Etla

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat