Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lasikattojen puhkaiseminen on vasta alkua

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Kasvoin nuoresta tytöstä aikuiseksi 1970-luvulla ja aloitin täyspäiväisesti työelämässä 1980-luvun alussa. Olen aina ollut feministi. Noista päivistä sukupuolten tasa-arvo on edistynyt. Lasikattoja on murrettu tai ne on tehty näkyviksi. Naisten osuus poliittisessa päätöksenteossa on kasvanut, isät osallistuvat lastenhoitoon ja kotitöihin, ja naisilla on – ainakin teoriassa – samat mahdollisuudet kuin miehillä tehdä elämästään sellainen kuin haluaa.

Viimeisimpiä lasikaton murtajia työmarkkinoilla ovat olleet valtakunnansovittelijaksi valittu Merja Helle ja eduskunnan pääsihteeriksi nimitetty Marja-Liisa Paavola. Molemmat ovat rautaisia ammattilaisia tehtävissä, joissa aikaisemmin on ollut vain miehiä.

Koko syksyn olemme kuitenkin seuranneet näytelmää, jossa niin kutsuttu yhteiskuntasopimus – sen syntyminen tai kaatuminen – on ollut keski-ikäisten pukumiesten käsissä. Yksittäisten lasikattojen rikkoutumiset ovat siis vasta alkua.

Tasa-arvo on kokenut myös rajuja takaiskuja. Naiseus antaa edelleen oikeuden vähättelyyn, seksuaalisen koskemattomuuden loukkaamiseen ja syrjintään työelämässä.

Lähes jokainen oman sukupolveni naisista on kokenut tytöttelyä ja vähättelyä eri vaiheissa työuraansa ja elämänkaartaan. Nyt kuitenkin tuntuu siltä kuin varsinkin tytöistä ja nuorista naisista olisi tullut täysin vapaata riistaa. Sosiaalinen media on tehnyt piiloon jääneen häirinnän näkyväksi. Asenteet eivät ole juurikaan muuttuneet 30 vuodessa, mikä heijastuu myös työelämään.

Työelämässä asenteiden jämähtäminen näkyy erityisesti elämänkaaren toisessa päässä. Vaikka eläkeikä nousee koko ajan, yli 55 vuoden ikä on rekrytoinnin ääneen sanomaton mutta ilmeinen este, ja valitettavasti tämä koskee usein naisia – varsinkin kun on kyse johtajatehtävistä. Työurien alkamista taas vastaavasti hidastaa se, että nuoret vastavalmistuneet eivät tahdo päästä kiinni ensimmäiseen työpaikkaansa.

Koin suuren elämänmuutoksen aloittaessani uuden uran 58-vuotiaana kansainvälisessä yhtiössä, joka täällä luonnollisesti noudattaa suomalaista työlainsäädäntöä mutta jossa vaikuttavat amerikkalaiset eettiset normit.

Heti ensimmäisinä työviikkoina kävi selväksi, miten tiukasti jokainen työyhteisön jäsen sitoutetaan muun muassa moniarvoisuuden kunnioittamiseen ja kaikenlaisen syrjinnän ja häirinnän estämiseen, olipa kysymyksessä sukupuoli, ikä, etninen tausta tai seksuaalinen suuntautuminen.

Naisten aliedustuksesta johtotehtävissä puhutaan avoimesti, ja tilannetta halutaan korjata. Kun asiat ovat koko ajan esillä, ne ohjaavat ihmisten käyttäytymistä. Periaatteet on määritelty niin konkreettisesti, ettei kenellekään voi jäädä epäselväksi, mistä on kysymys. Mitä ikärakenteeseen tulee, nuoria vastavalmistuneita ohjataan trainee-ohjelmiin. Senioreita taas vastaavasti rekrytoidaan tehtäviin, joissa he elämän- ja työkokemuksensa perusteella ovat lyömättömiä.

Moniarvoisuuden aito sisäistäminen koko yhteiskunnan ja sen tärkeän osan työelämän muutosvoimana vaikuttaa asenteisiin ja alkaa näkyä tekoina. Hyvässä työelämässä eivät hääri toistensa kloonit, vaan erilaisuus on rikkautta.

Suomessa on kaikki edellytykset kääntää kurssia, kunhan uskalletaan avoimesti hakea ratkaisuja monesta suunnasta. Vaikkapa rapakon takaa.

Päivi Mononen-Mikkilä

viestintäjohtaja, Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat