Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mitä maakuntaitsehallinto tulee maksamaan?

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Nyt saavutetun maakuntaitsehallinto- ja sote-ratkaisun yhteydessä on puhuttu sen tuomista säästöistä. Itse pidän mahdollisena, että sotessa voidaan saavuttaa hallituksen kaavailemat kolmen miljardin euron säästöt oletettavissa olevaan kasvuun nähden.

Sen sijaan mitään ei ole puhuttu siitä, mitä maakuntaitsehallinnon pystyttäminen ja vuosittainen ylläpito tulee maksamaan.

Kuluja tulee henkilökunnasta, valtuustosta ja tiloista. On oletettu, että purkamalla kaikki muut maakunnalliset elimet saatettaisiin tarvita vähemmän henkilökuntaa kuin mitä nyt on. Tästä tulisi säästöä.

Muuten henkilökunnan määrään ei paljonkaan voida vaikuttaa, jollei sitten päätetä, että maakuntavaltuuston jäsenet tarvitsevat eduskunnan mallin mukaisia henkilökohtaisia avustajia.

Sen sijaan paljon merkitystä kustannuksiin on sillä, kuinka suuri valtuustosta ja hallituksesta tulee. Yhtäkkiä ajatellen voidaan päätellä, että on helppo pitää valtuuston koko pienenä. Tosiasiassa painetta suureen valtuustoon tulee, kun halutaan varmistaa, että mahdollisimman moni kunta saa oman edustajansa.

Tiloja tarvitaan työntekijöille ja valtuuston ja muiden toimielimien kokouksiin. Siihen, missä määrin tarvitaan uudisrakentamista, vaikuttaa se, mikä paikkakunta valitaan itsehallinnon pääpaikaksi. Esimerkiksi täällä Keski-Suomessa Jyväskylästä löytynee tiloja, joista saadaan käyttökelpoisia muutostöillä – jollei sitten hallinnon arvostusta haluta korostaa rakentamalla erityinen valtuustotalo lisätiloineen. Jos pääpaikka on jokin pienempi kunta, täytyy rakentaa pääosin kokonaan uudet tilat.

Muun kuin maakunnan keskuskaupungin valintaa puolustaa muun muassa se, että näin saataisiin kuntaan uusia työpaikkoja. Esimerkiksi Jyväskylään tulee uusia työpaikkoja aivan luonnollisen kehityksen mukana.

Tietysti on niin, että jos kustannusten kurissa pitäminen otetaan tärkeäksi toimintaa suuntaavaksi periaatteeksi, kokoukset voidaan pitää digitaalisesti, jolloin säästetään matkakustannuksissa eikä vakinaisia kokoustiloja tarvitse rakentaa.

Mielenkiinnolla odotan, milloin me veronmaksajat saamme tietoa näistä seikoista ja voimme sitten ottaa niihin kantaa.

Tapio Lampinen

dosentti, Jyväskylä

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat