Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Soidensuojelu etenee vain, jos omaisuudensuoja turvataan

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Eini Nieminen ja Janne Kotiaho ottivat kantaa soidensuojelun toteutukseen (HS Vieraskynä 12.12.). Näkemysten pessimistisyyteen on hankalaa yhtyä.

Soidensuojelun täydennystyössä valmisteluryhmä valitsi luontoarvoiltaan valtakunnallisesti arvokkaat suot. Kohteita on 117 000 hehtaaria, joista valtion omistamaa suota on 36 000 hehtaaria. Valtion osalta suojelu toteutetaan heti. Yksityismailla edetään vapaaehtoisesti.

Nieminen ja Kotiaho kokevat, ettei vapaaehtoinen suojelu toimi eivätkä parhaat suot päädy suojeluun.

Vapaaehtoisessa suojelussa hehtaarit karttuvat suojelubudjetin mukaisesti. Talouden kohentumista odotellessa listan suot saavat nauttia luonnontilastaan: valtioneuvoston periaatepäätös soiden kestävästä käytöstä estää arvokkaita soita muuttavan toiminnan. Turvetuotantolupia ei heru. Vapaaehtoisen suojelun kritiikki onkin epäluottamuslause myös ympäristöviranomaisille.

Pieni osa suojelulistan soista on puustoisia korpia. Ellei soita ole suojeltu lakisääteisesti, hakkuut niillä ovat periaatteessa mahdollisia. Kyseiset suot ovat kuitenkin erinomaisia Metso-ohjelman kohteita. MTK ja metsänhoitoyhdistykset kannustavatkin maanomistajia tarjoamaan puustoisia kohteita Metsoon vaikka heti.

Avosoiden osalta edetään, kun suojelurahoitus palaa tarvittavalle tasolle. Joka tapauksessa suon muuttaminen rahaksi muuten kuin suojelun kautta on erittäin hankalaa.

Kotiaho ja Nieminen tulkitsevat perustuslakia varsin lennokkaasti. Kuten he toteavat, luonto todellakin on yhteinen resurssi. Silti suuri osa luonnosta on myös yksityisomaisuutta. Perustuslain 15. pykälän mukaan jokaisen omaisuus on turvattu, ja tämä koskee myös luontoa.

Maanomistajakyselyssä maanomistajat eivät sinällään vastustaneet soiden lisäsuojelua vaan suojelun toteutustapaa. Ei haitanne ketään, jos suojelun hyväksyttävyys paranee vapaaehtoisuuden avulla.

Samalla tulee tunnustaa myös suojelusopimusten ulkopuolella olevan luonnon arvo monimuotoisuudelle – ja meille jokaiselle.

Markus Nissinen

ympäristöasiantuntija

MTK metsälinja

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat