Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomen henkisen ilmapiirin happaneminen tulisi pysäyttää

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Vihapuhe arkisessa kielenkäytössä ja sosiaalisessa mediassa on lisääntynyt huolestuttavasti. Vihapuheesta on tullut avointa ja hyväksyttävää. Netti on luonut aggressiiviselle puheelle otollisen kasvualustan.

Se, että uskonnollista ja etnistä taustaa käytetään vallankäytön ja sananvapauden lyömäaseena ja vedotaan kansalliseen pahoinvointiin ja tyytymättömyyteen, on pelottavaa ja huolestuttavaa.

Ulkoiluttaessani koiraani eräänä aamuna törmäsin arkipäivän rasismiin, joka ei yllättänyt mutta pysäytti. Bussipysäkin pleksiin oli kirjoitettu näyttävästi: ”Iltaa Vantaa – somalit helvettiin.”

Sosiaalisessa mediassa on toistuvasti esiintynyt tapauksia, joissa vakavaan rikokseen syyllistynyt leimataan huhupuheiden varassa vähemmistöön kuuluvaksi. Kun väite paljastuu huuhaaksi, kukaan ei halua oikaista ja keskustella valheellisen ja ennakkoluuloisen väittämän levittämisestä.

Haasteita on turha kiistää, mutta olennaista on, miten näistä haasteista keskustellaan. Nopeita poliittisia irtopisteitä kerättäessä pitkäjänteisyys ja siltojen ehjänä pysyminen unohdetaan liian helposti.

Kun maahanmuuttoon ja erilaisuuteen liittyvistä tunteista, ajatuksista ja ennakkoluuloista keskustellaan kunnioittavasti, kuuntelemalla ja luottamusta rakentaen edistetään dialogia yhdenvertaisesta, tasa-arvoisesta ja moniarvoisesta Suomesta.

Sisäiselle sankarille välittäminen merkitsee tietoisuutta sanojen seurauksista, myös mahdollisuudesta loukata toisia. Sisäinen apina ei sitä vastoin välitä sanojen seurauksista.

Keskusteltaessa maahanmuutosta ja turvapaikanhakijoista – kuten kaikista vähemmistöistä ja ihmisryhmistä – tulisi säilyttää suhteellisuudentaju. Jos yksi töppää, se ei tarkoita, että kaikki töppäävät.

Muukalaisvihan edistämä henkisen ilmapiirin happaneminen lisää myös kaikenlaista muuta vihaa, syrjintää ja kiusaamisen olemassaoloa yhteiskunnassamme.

Henkisen ilmapiirin happaneminen, joka levittää pelkoa ja vihaa, on kasvualusta eriarvoisuuden kasvulle ja ihmisarvon ulosmittaukselle. Vaaditaankin rohkeutta esittää mielipiteitä, jotka kyseenalaistavat vihan ja pelon.

Ihmisyyttä kunnioittavan ilmapiirin rakentamisessa meillä jokaisella on vastuu. Me kaikki aikuiset voimme vaikuttaa lastemme ja naapurin lasten asenteisiin ja ajatteluun.

Alpi Ripatti

Vantaa

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat