Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Poliittisen väkivallan vastustaminen on kaikkien asia

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Mari Kuukkanen (HS Mielipide 12.12.) on oikeassa vaatiessaan analyyttista mediakeskustelua poliittisesta väkivallasta. Esimerkiksi Yle uutisoi (10.12.) pääosin polttopulloista syttyneiden tulipalojen olleen ”ikävä vieras monessa vastaanottokeskuksessa ympäri Suomea”.

Kun poliittinen väkivalta käsitetään arkipäiväiseksi harmiksi, on aika pysähtyä pohtimaan rasismin ja viharikosten normalisointia.

Suomessa rasismia maahanmuuttajia vastaan levitetty internetkeskusteluiden kautta muihin medioihin ja puoluepolitiikkaan yli puoluerajojen jo usean vuoden ajan. Nyt väkivaltaiset sanat ovat johtaneet aiempaa näkyvämpiin ja vaarallisempiin tekoihin. Yritykset polttaa elävältä aikuisia ja lapsia eivät näytä silti hätkähdyttäneen suurta osaa Suomessa asuvista. Tämä johtunee siitä, että väkivaltaa lietsova puhe on tullut tutuksi.

Aatehistorioitsija Kerstin von Brömssen osoittaa, että 22.7.2011 Norjassa terrori-iskut tehneen Anders Breivikin väitteet toistuivat julkisessa keskustelussa jo usean vuoden ajan ennen iskua. Toisin sanoen poliittinen väkivalta ei tapahdu tyhjiössä, vaan sitä tukevat monenlaiset toimijat.

Myös suomeksi kirjoittavien äärioikeistolaisten ideologien tekstejä on käsitelty akateemisessa tutkimuksessa. Sosiologi Suvi Keskisen mukaan äärioikeistolainen argumentaatio muistuttaa osin Breivikin kirjoittamaa manifestia.

Koska poliittisen väkivallan tuottamiseen osallistuu suuri joukko ihmisiä, myös sen vastustamisen pitäisi olla laaja-alaista. Keskustelun ”ulkopuolelle” ei voi asettua, sillä vaikeneminen mahdollistaa väkivallan arkipäiväistymisen. Hiljaisella hyväksynnällä on pahimmillaan tappavat seuraukset.

Konsensushakuisessa Suomessa pelätään usein vastakkainasetteluja ja arastellaan ponnekasta vastaan sanomista. Väkivallan tuomitsemisen ja vastustamisen ei pitäisi olla erityisen radikaali ajatus vaan itsestäänselvyys ja arkinen käytäntö.

Ina Juva

tohtorikoulutettava, Helsingin yliopisto

Minna Seikkula

tohtorikoulutettava, Turun yliopisto

Raster, rasisminvastainen tutkijaverkosto

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat