Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mitä tarkoitetaan ”pitkällä tähtäimellä”?

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Lähes päivittäin kuulemme uutisissa poliitikkojen puhuvan tähtäimistä. Viimeksi ulkoministeri Timo Soini (ps) esitti näkemyksensä lyhyen ja pitkän tähtäimen vaikutuksista kansainväliseen rajavalvontaan.

Soini on vain yksi monista, joilta tähtäimen olemus ja vaikutus on sotaväessä opitusta unohtunut. Perinteisin tähtäinmalli on etu- ja takatähtäimen muodostama pari eli jyvä ja hahlo, joiden kautta kulkeva suora suunnataan kohti maalia. Jos tähtäimet on asennettu oikein mitatun etäisyyden edellyttämään asentoon ja mainitut kolme pistettä muodostavat suoran, luoti osuu maaliin, kun liipaisinta painetaan nykäisemättä. Tähtäimien pituudella tai lyhyydellä ei ole merkitystä lopputulokseen.

Mutta tähtäämisen pituudella on. Jos halutaan osua maaliin, liian pitkä tähtääminen yleensä heikentää osumatarkkuutta, koska silmä väsyy ja kädet alkavat täristä. Toisessa ääripäässä on lonkalta ampuminen, jolloin tähtäimiä ei käytetä. Osuminen vaatii harjoittelua ja tuo nopeusedun. Se saattaa olla ratkaisun avain.

Kulunut vuosi on osoittanut, että kaikkia edellä mainittuja tuloksen tuottamiseen pyrkiviä välineitä ja keinoja on käyttänyt niin hallitus kuin oppositiokin. Osumisen ja hutien suhde ei anna kovin mairittelevaa kuvaa tähtäystieteen hallitsemisesta.

Suosittelen sanojen karsimista poliittisessa retoriikassa ottamalla käyttöön niin lyhyiden kuin pitkien tähtäinten ja tähtäämisen sijaan pelkän aika-käsitteen.

Esko Nieminen

Espoo

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat