Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Paikallisjuna­liikenteen alasajo lisää päästöjä

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Liikenneministeri Anne Berner (kesk) kritisoi liikenneministeriön Impulssi-blogissa (16.12.) Suomen yksityisautoiluun perustuvaa liikennejärjestelmää maailman saastuttavimmaksi ja tehottomimmaksi. Tällaisella järjestelmällä Pariisin ilmastokokouksessa sovittuja velvoitteita on mahdotonta tavoittaa. Suomen kasvihuonekaasupäästöistä viidennes johtuu liikenteestä ja tästä yli puolet yksityisautoilusta.

Reseptiksi esitetään teknologisia innovaatioita, vaikka samalla myönnetään, että nämä ratkaisut ovat vielä pelkkää teoriaa. Perinteistä joukkoliikennettäkään ei aiota unohtaa.

Ikävä kyllä liikenneministerin viimeaikaiset käytännön toimet ovat ristiriidassa näiden tavoitteiden kanssa.

Raideliikenne on ylivoimaisesti ilmastoystävällisin matkustusmuoto. Silti Länsi-Uudeltamaalta lopetetaan ainoa paikallisjunayhteys Helsinkiin, vaikka ilmaston kannalta järkevä suunta olisi pyrkiä kasvattamaan junaliikenteen osuutta työmatkaliikenteestä.

Y-junan lakkauttaminen vaikuttaa eniten Inkooseen, jossa junaliikenne lakkaa kokonaan. Näillä näkymin HSL jatkaa junaliikennettä Siuntioon jossain muodossa, ja Karjaalta pääsee Helsinkiin edelleen kaukojunilla.

Inkoo on kasvava noin 5 500 asukkaan kunta alle tunnin matkan päässä Helsingistä. Inkoon työpaikkaomavaraisuus on Uudenmaan alhaisimpia, vain runsaat 50 prosenttia. Valtaosa inkoolaisten työmatkoista suuntautuu Helsinkiin ja sen lähiympäristöön.

Suurin potentiaali päästöjen vähentämiseen on juuri Inkoon kaltaisissa kunnissa, joissa on jo toimiva raideinfrastruktuuri, suuri määrä työmatkalaisia, jotka voisivat käyttää junaa ja joissa henkilöautolla tehdyn työmatkan hiilijalanjälki on suuri. Sen sijaan että tämä potentiaali yritettäisiin hyödyntää paremmin, Y-junan lakkautuksen seurauksena nykyisetkin junamatkustajat siirtyvät yksityisautoihin ja liikenteen päästöt vain kasvavat.

Junayhteyden lopettamista on perusteltu säästöillä, mutta tiettävästi aloite lopettamiseen on peräisin VR:ltä, joka on aiemminkin yrittänyt lakkauttaa yhteyttä.

VR tuotti tilikaudella 2014 noin 90 miljoonaa euroa voittoa mutta antaa silti ymmärtää olevansa pakkoraossa säästöjen suhteen.

Y-junat ovat usein täynnä, joten matkustajapulasta ei ole kyse. VR ei halua Y-junaa lähinnä siksi, että vuoro on ollut liikenneministeriön ostoliikennettä ja se on imenyt sekä kaukoliikenteen matkustajia Karjaalta että HSL:n lipulla matkustavia Kirkkonummelta.

Kaukoliikenne ja HSL:n ostoliikenne ovat VR:lle tuottoisampia vaihtoehtoja. Lisäksi rantaradan kaukojunien myöhästymiset heijastuvat Y-junien kautta koko pääkaupunkiseudun lähiliikenteeseen ja aiheuttavat myöhästymismaksuja VR:lle.

Koska VR ei halua ajaa Y-junaa, linja olisi oiva kohde pilottiprojektiksi raideliikenteen kilpailutukselle. Samalla voitaisiin pilotoida erilaisia teknologisia innovaatioita etenkin liityntäliikenteen tehostamiseksi.

Kilpailutus vie tietenkin aikansa kalustohankintoineen, joten Y-junan lakkautuspäätös tulisi perua toistaiseksi, kunnes reitti saadaan VR:ää innostuneemman liikennöitsijän ajettavaksi.

Kiia Kallio

tietotekniikka-arkkitehti

Inkoo

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat