Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Peliongelmien vähentäminen edellyttää yhteistyötä

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos julkisti 14.12. joka neljäs vuosi tehtävän Suomalaisten rahapelaaminen -tutkimuksen. Keskeisenä havaintona on, että erityisesti naisten rahapeliongelmat ovat lisääntyneet (HS 15.12.).

Peliongelmien kehityssuunnan tulisi olla laskeva eikä nouseva. Toimiin pelihaittojen vähentämiseksi on tartuttava entistäkin ponnekkaammin.

Tutkimuksen mukaan pelaaminen – myös ongelmapelaaminen – siirtyy yhä enemmän internetiin. Asian tekee haastavaksi se, että nettiympäristössä vallitsee vapaa kansainvälinen kilpailu. Puhtaasti kotimaisten rahapeliyhteisöjen voimin koko ongelmaa ei voida siksi ratkaista. Nyt tarvitaankin voimakasta rahapelihaittatutkijoiden, pelioperaattoreiden ja viranomaisten välistä yhteistyötä.

On selvitettävä, onko pelaamisen siirtymisellä nettiin ja naisten peliongelmien kasvulla kytköstä toisiinsa. Olisi erinomaista, jos pääsisimme pelihaittatutkijoiden kanssa yhteistyössä pureutumaan tähän.

On myönteistä, että rahapeliautomaatteja ongelmallisesti pelaavien määrä on vähentynyt. Toki on huomioitava, että ongelmapelaaja pelaa useita pelimuotoja.

Koska tulevaisuudessa pelaamista on useassa eri kanavassa, peliongelmiakin on käsiteltävä laajempana kokonaisuutena.

Suomalaisten pelioperaattoreiden pelaamisen hallintatyökaluja on kehitettävä edelleen.

Siihen tarvitsemme pelihaittatutkijoiden apua. Samalla suomalaisten operaattoreiden kykyä kanavoida pelaamista sivuilleen on myös vahvistettava. Useimmat pelaamisen hallinnan työkalut ovat kotimaisilla toimijoilla pakollisia, ulkomaisilla vapaaehtoisia. Esimerkiksi kun pelaaja rekisteröityy RAY:n pelitilille, hänen on asetettava pakolliset pelirajat.

Peliyhtiöiden yhdistäminen helpottaisi myös kansallisen pelikieltorekisterin luomista. Se auttaisi hallitsemaan ongelmapelaamista. Nyt pelaamisen ongelmalliseksi kokevan pitää hakea pelikielto itselleen jokaiselta yhtiöltä erikseen. Tähän kansalliseen rekisteriin olisi luontevaa lisätä myös PAF:n pelikieltorekisteri, jolloin saisimme useimmat pelikiellot samaan tietokantaan.

Velipekka Nummikoski

toimitusjohtaja, RAY

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat