Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Miksi suomalainen ruoka ei menesty maailmalla?

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Olen lähes koko urani tehnyt ranskalaisen keittiön ruokia. Minulle se on perustelluinta ruoanvalmistusta. Raaka-aineita pitää kunnioittaa, ne pitää käsitellä huolellisesti, ja kalaa kohdellaan herkästi kuin vauvaa.

Kielikuvia ja romantiikkaa tihkuva ranskalainen keittiö on kiinnostava. Pohjoismaista Ruotsin, Norjan ja varsinkin Tanskan keittiöistä on viime vuosina oltu kiinnostuneita maailmalla. Miksi Suomi ei lyö läpi ruokamaana?

Olen tutkinut tätä viime vuoden. Olen tavannut alan ihmisiä ja tekijöitä ympäri maata. Meillä on myyvä tarina, oikeasti hienoja raaka-aineita ja taitavia, kansainvälisen tason kokkeja.

Suurin syy lienee turha kansallinen vaatimattomuutemme. Ravintolakouluissa Suomen ruokahistoria käydään läpi hyvin pintapuolisesti. Ideoita ravintoloihin haetaan Berliinistä, Lontoosta ja New Yorkista.

Ruokaan erikoistunut media taas tempoo sen mukaan, mistä maailmalla kuhistaan. Kun Suomeen tulee vieraaksi joku oikeasti viestinnällisesti tärkeä ihminen, on kylmä karjalanpiirakka, roiskeläppäpizza tai mämmi ensimmäinen ”jekku”, joka vieraalle tehdään. Viestinnällisesti tämä ei välttämättä ole kovin hyvä asia.

Minulle Suomen mahdollisuudet ruokamaana ovat auenneet vasta 15 vuoden uran jälkeen. Toivon, että nuoret vastavalmistuneet kokit näkevät Suomen mahdollisuutena ja paneutuvat siihen luovalla hulluudella.

Nyt tarvitaan sitä kuuluisaa talkoohenkeä nostamaan huippuosaajia ja pientiloja esille. Sen toteuttaminen on kiinni meistä kaikista. Kerrotaan Suomesta hyviä asioita maailmalle tässä muuten lamaantuneessa ilmapiirissä. Ruoka voi muuttaa maailmaa.

Henri Alén

kokki, Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat