Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uusia jakolinjoja ei tule synnyttää

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Kolme helsinkiläisopettajaa haluaa yhdistää uskonnon ja elämänkatsomustiedon (HS Kaupunki 15.12.). Ensi kuulemalta yhteinen katsomusaine voi kuulostaa hyvältä idealta, koska koulun tulee kasvattaa yhteisöllisyyteen. Reaalipoliittisesti asia onkin mutkikkaampi.

Kansainväliset kokemukset eivät tue varauksetta yhteistä opetusta. Esimerkiksi Norjassa yhteiseen katsomusaineeseen siirtyminen johti kiistoihin oppiaineen luonteesta. Kiistoja on käsitelty Euroopan ihmisoikeustuomioistuinta myöten. Lopputuloksena oppilaita on vapautettu osasta tunteja omantunnonsyistä. Yhteinen katsomusopetus todennäköisesti johtaisi meilläkin kiistoihin, kun osa perheistä kieltäytyisi laittamasta lapsiaan opetukseen. Yhdistämään tarkoitettu oppiaine synnyttäisikin uusia jakolinjoja.

Toinen seuraus voisi olla, että jotkut haluaisivat perustaa erillisiä uskonnollisia kouluja, jos omaa uskontoa ei opetettaisi osana perusopetusta. Tämä merkitsisi suomalaiselle perinteelle vierasta todellisuuksien eriytymistä koulutaipaleella.

Katsomusaineiden opetus onkin vähemmistöpolitiikkaa yhteiskunnassa, jossa on monia uskonnollisia ja uskonnottomia vähemmistöjä.

Oman uskonnon opetuksella on maahanmuuttajien kohdalla ilmeisen kotouttava merkitys. On tutkimusdataa siitä, miten islamin tunti antaa mahdollisuuden pohtia elämää suomalaisena muslimina.

Saksassa on viime vuosina lisätty islamin opetusta. Muslimit ovat tämän ansiosta kokeneet enemmän osallisuutta saksalaisessa yhteiskunnassa.

Hyvä, jos katsomusaineissa halutaan lisätä yhteisöllisyyttä ja vuoropuhelua. Hallinnollisesti helpoin, sosiaalisesti riskittömin ja pedagogisesti perustelluin tie on kehittää olemassa olevaa opetusta. Kannattaa pohtia, miten opetuksessa voitaisiin lisätä kohtaamisia. Oppisisällöissähän annetaan jo runsaasti tietoa eri katsomuksista.

Jyri Komulainen

dosentti, Suomen Ekumeenisen Neuvoston kasvatusasiain jaoston puheenjohtaja

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat