Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Oppilaita erotellaan tarpeettomasti

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Kirjoitus uskonnon ja elämänkatsomustiedon opetuksen yhdistämistä tavoittelevasta kansalaisaloitteesta (HS Kaupunki 15.12.) toi esiin merkittävän epäkohdan. Uskonnonopetuksessa oppilaat erotellaan heille käsittämättömin perustein, joihin he eivät voi itse vaikuttaa. Pienten uskontokuntien opetuksen laatu vaihtelee: päteviä opettajia löytyy harvoin ja opetuksen järjestämiseen tarvitaan erityisjärjestelyitä.

Sosiaalinen paine ja vaikeus järjestää opetus pienelle oppilasmäärälle kannustavat oppilaita siirtymään evankelisluterilaisen uskonnon opetukseen. Kun yhä useampi valitsee valtauskonnon, muiden uskontojen opetus uhkaa hävitä kokonaan.

Minulla ja sisaruksillani on ET-oppilaina kokemuksia uskonnonopetukseen liittyvistä ongelmista. Yläastetta käyvälle sisarelleni tuli ET:n vuoksi lukujärjestykseen neljä ylimääräistä hyppytuntia. Kun vanhempani ottivat yhteyttä asiasta rehtoriin, tämä kehotti valitsemaan lisäkursseja hyppytuntien ajaksi. Ongelma ratkaistiin jättämällä sisareni suorittamaan ET:n itsenäisesti ilman opetusta.

Olen myös itse joutunut samaan tilanteeseen tai minut on sijoitettu samaan ryhmään eri ikäisten oppilaiden kanssa. Voi vain kuvitella, millainen kohu nousisi, jos valtauskonnon oppilaat joutuisivat opiskelemaan samoilla opetusmenetelmillä.

Nykyiselle mallille ei ole järkeviä perusteita. Eri uskontojen opetusryhmissä käsitellään jo nyt paljon samoja asioita. Sitä paitsi uskonnonopetuksen yhdistäminen kaikille yhteiseksi aineeksi helpottaisi opetuksen järjestämistä ja pienentäisi oppilaitoksille koituvia kuluja.

Vaikka uskonnonopetus ei ole yhtä mediaseksikäs aihe kuin vaikkapa homoliitot, tilanteen korjaaminen on tärkeä askel kohti tasa-arvoisempaa yhteiskuntaa.

Tatu Jaatinen

lukiolainen, Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat