Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Metsäalankaan edunvalvojat eivät aja kansantalouden etua

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Kun edunvalvojat esittävät, mitä kansantalouden edun nimissä olisi tehtävä, he miltei poikkeuksetta ehdottavat toimenpiteitä, jotka ovat edullisia erityisesti heille itselleen, eivät välttämättä kansantaloudelle. Tämän ei pitäisi olla yllätys ja tästä varoitti jo kapitalismin isänä pidetty Adam Smith (1723–1790).

Tuoreen tutkimuksen mukaan lobbareiden määrä ja vaikutus on kuitenkin Suomessa poikkeuksellisen suuri. Lobbausta ei Suomessa säädellä, ja se on sivuuttamassa tieteellisen tiedon yhteiskunnallisessa päätöksenteossa. Tätä kehitystä vahvistavat ministereiden Juha Sipilän (kesk) ja Alexander Stubbin (kok) viimeaikaiset tutkijoiden ammattikuntaa väheksyvät kommentit, joita professori Jukka Kekkonen (HS 9.12.) pitää poikkeuksellisena tieteen vastaisena kampanjana.

Tähän rintamaan yhtyy Metsäyhdistyksen Hannes Mäntyranta kommentoidessaan (HS Mielipide 14.12.) metsäenergian hiilineutraalisuudesta esittämiäni uusia tutkimustuloksia (HS Mielipide 4.12.). Hänen mukaansa näistä tuloksista kertova tutkija on juuri Sipilän tarkoittama dosentti, joka osaa sanoa vain ”mitä ei saa tehdä”. Sipilän ja Stubbin kampanja saa näin tukea edunvalvontaorganisaatiolta, jonka jäseniä ovat esimerkiksi Luonnonvarakeskus (Luke), Biologian ja maantieteen opettajien liitto ja Metsähallitus. Niiden olettaisi tukeutuvan pikemminkin tieteelliseen tietoon.

Tutkimusryhmäni on julkaissut lukuisia tutkimuksia ilmastonmuutoksen taloudesta ja metsien käytöstä. Näitä tuloksia on sisällytetty nykyiseen metsälainsäädäntöön ja metsänhoidon ohjeisiin. Tutkimusta hiilineutraalisuudesta on ollut tarjolla yli 20 vuotta.

Arvioni mukaan Suomi on ottamassa melkoisen riskin perustaessaan ilmastopolitiikkansa ja biotaloutensa kritiikin kohteeksi joutuneen hiilineutraalisuuden varaan, joka ei myöskään saa tukea ilmastopaneelin tuoreessa selvityksessä. Pariisin ilmastosopimuksen sanavalinnat viittaavat siihen, että laskentatavat saattavat romuttua. Suomalaiset lobbarit ovat Pariisissa esittäneet näistä asioista kestämätöntä ja nykytutkimukselle vierasta tietoa.

Olli Tahvonen

professori, kansantaloustiede

metsätieteiden laitos

Helsingin yliopisto

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat