Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Patentit voivat olla osoitus innovatiivisuudesta

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Henri Simulan kirjoitus (HS Mielipide 12.12.) ”Patentit eivät ole innovatiivisuuden tae” pitää kyllä sinänsä paikkansa. Tuotekehityskokemukseni perusteella voisin kuitenkin todeta, että ainakin konepajateollisuudessa patentit voivat hyvinkin olla osoitus yrityksen teknisestä innovatiivisuudesta.

Patentoidut keksinnöt ovat tällöin yleensä syntyneet yrityksen suunnittelu-, tuotekehitys- tai tutkimusosastoilla.

Teknisten yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen kanssa yhteistyössä tehdyt diplomi- ja insinöörityöt ovat kylläkin lisänneet yritysten teknistä tietämystä ja näin olleet hyödyllisiä. Mielestäni teknisten yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen ensisijainen tehtävä on antaa hyödyllistä ja korkeatasoista teknistä koulutusta ja lisäksi auttaa teollisuutta tieteellistyyppisillä opinnäytetöillä.

Mielenkiintoista on todeta, että lähes 70 prosenttia Patentti- ja rekisterihallitukseen tulevista patenttihakemuksista on niin sanottuja työsuhdekeksintöjä, joissa keksijänä on työntekijä mutta oikeudet ovat työnantajalla. Tämä on asia, jonka kehittämiseen kannattaa kiinnittää huomiota teollisuudessa ja lainsäädännössä.

Hannu Sarvanne

tuotekehitysinsinööri, eläkkeellä

Vantaa

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat