Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Joulupöytään kannattaa ostaa suomalaista ruokaa

Kotimaista ruokaa suosimalla voi edistää kansakunnan hyvinvointia

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Suosimalla suomalaisia elintarvikkeita voi edistää kansakunnan hyvinvointia. Pistetään Suomi kuntoon syömällä hyvää ja laadukasta kotimaista ruokaa!

Suomalainen ruoka on suuhumme sopivaa. Maut ovat osa kulttuuriperintöämme. Teet arvokkaan teon, jos leivot tai teet ruokia yhdessä lapsesi kanssa. Kotitalousopetuksen ohella kodeilla on iso merkitys uusavuttomuuden torjunnassa.

Joulu tulee myös halvemmaksi itse valmistettuna. Jos kiire yllättää, on olemassa kotimaisia puolivalmisteita ja eineksiä.

Suomalaista suosimalla raha lähtee kiertämään kotimaassa. Näin luodaan uutta työtä ja toimeentuloa. Tällä on kauaskantoisia vaikutuksia. Kotimaisen elintarviketuotannon turvaaminen on tärkeää myös huoltovarmuuden kannalta. Samalla edistetään kulttuurimaiseman säilymistä ja pienennetään hiilijalanjälkeä.

Turvallisin ja eettisin ruoka tulee läheltä. Kotimaisissa kananmunissa ei raakanakaan ole salmonellariskiä, joten voit hyvillä mielin antaa lapsesi syödä piparkakkutaikinaa. Suomalainen maito ei sisällä antibioottijäämiä. Suomalainen kinkku tulee possusta, joka on saanut pitää hampaansa ja saparonsa. Suomessa vilja kuivataan kuivureissa eikä myrkytetä pystyyn pelloille.

Suomalaisen porkkanan viljelyyn on käytetty huomattavasti vähemmän kasvinsuojeluaineita kuin ulkomailta tuodun. Se on hyvä juttu sekä hyönteiskannalle että luonnon monimuotoisuudelle. Suomalainen ruoka ei sisällä sinne kuulumattomia vieraita aineita.

Määrä kannattaa korvata laadulla. Toivon, että jouluhuumassa ei ostettaisi ruokaa, joka myöhemmin päätyy jätteeksi. Suomalaiset tuottavat vuodessa ruokajätettä yli 20 kiloa henkeä kohden. Kun ruoka maistuu ja sitä on valmistettu sopiva määrä, ei toivottavasti jää pois heitettävää. Ylimääräisen ruoan voi pakastaa ja käyttää myöhemmin.

Ruoan heittäminen hukkaan on epäeettisyyden huippu. Koko tuotantoketju on tällöin eri tavoin rasittanut luontoa turhaan. Ruokaa täytyy arvostaa, sillä sitä ei nykyisinkään ole tarpeeksi kaikille.

Toivon, että myös hyväntekeväisyysjärjestöt huolehtisivat siitä, että keräysvaroilla ostettava ruoka on kotimaista. Sitä vähemmän autettavia, mitä enemmän työtä. Joutsenlippumerkki ja kasvisten sirkkalehtimerkki takaavat raaka-aineen alkuperän ja elintarvikkeen valmistuksen Suomessa.

Tunnetko jo tähtitortun ja joululaatikoiden tuoksun?

Anne Kalmari

kansanedustaja (kesk)

puheenjohtaja, Eduskunnan

lähiruokakerho

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat