Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Köyhyyteen on monia rakenteellisia syitä

Ihmiset eivät läheskään aina ole syyllisiä omaan tilanteeseensa. Varallisuus jakautuu useimmiten työmarkkinoiden kautta, kirjoittaa tutkija Perttu Salmenhaara.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Sunnuntaisivuilla (HS 20.12.) käsiteltiin rikkaiden ja köyhien käsityksiä siitä, mitkä tekijät selittävät yksilön varallisuutta. Kommentoisin juttua muun muassa sosiaali- ja yhteiskuntapolitiikkaa sekä taloussosiologiaa opiskelleena.

Kapitalistisessa yhteiskunnassa varallisuus jakautuu useimmiten työmarkkinoiden kautta. Selittävät tekijät siis liittyvät työmarkkinoihin, ihmisten työllisyystilanteeseen. Mikä työllisyystilannetta taas selittää? Työttömien yksilölliset ominaisuudet, rakenteelliset syyt vai näiden yhdistelmä?

Sosiaaliantropologinen tutkimus on osoittanut, että kaikissa ihmisyhteisöissä kautta aikain varallisuus on jakautunut pyramidimaisesti: suurella enemmistöllä on vähemmän rahaa kuin pienellä enemmistöllä. Pohjoismainen hyvinvointivaltio on pyrkinyt tasaamaan tilannetta ja on – tai oli – sikäli varsin radikaali kokeilu ihmiskunnan historiassa.

Nyt hyvinvointivaltiota heikennetään ja varallisuuserot kasvavat. Miksi?

Perinteinen taloustieteellinen ja poliittisella kartalla oikeistolainen tapa selittää asiaa on yksilökeskeinen: työttömiä syyllistetään työttömyydestään. 1990-luvulla puhuttiin ”työmoraalin” puutteesta, jonka katsottiin selittävän työttömyyttä. Tämän logiikan mukaan 1990-luvun suurtyöttömyys johtui siis siitä, että muutamassa vuodessa satojentuhansien suomalaisten työmoraali romahti.

Rakenteellisen selityksen mukaan taloudellisten suhdanteiden, pääasiassa idänkaupan, romahtaminen selitti äkillistä suurtyöttömyyttä. Olisivatko etuuksien leikkaukset auttaneet tuolloin, kun työpaikkojen määrä romahti?

Toinen rakenteellinen syy on kitkatyöttömyys. Kapitalistisessa talousjärjestelmässä neljän prosentin työttömyysaste on pitkällä aikavälillä alin mahdollinen. Tämän niin sanotun kitkatyöttömyyden selittää kaksi asiaa: jos työttömyysaste alittaa neljän prosentin rajan, inflaatio nopeutuu, mikä taas nostaa työttömyysastetta.

Kolmas rakenteellinen syy on kohtaantovaje. Menetettyään työpaikkansa ihmiset eivät heti löydä uutta työpaikkaa. Tätä etsikkoaikaa voidaan lyhentää muun muassa edistämällä työnantajien tietämystä sopivista työnhakijoista ja työnhakijoiden tietämystä avoimista työpaikoista.

Vallitseva talousteoria olettaa, että kummallakin osapuolella olisi tämä informaatio, mutta teoria ei selitä, mistä informaatio tulisi. Tätä Stiglerin hintateoriaan pohjautuvaa epäkohtaa ei valtavirran talousteoriassa yleensä mainita, puhumattakaan vaikkapa kauppatieteen kurssikirjoista.

Useimmat poliitikot tuskin tietävät asiasta mitään. Toisin kuin hallitus tuntuu luulevan, ihmiset eivät voi kepittämällä mennä töihin, jos he eivät tiedä, mihin mennä.

Kaikkien edellä mainittujen syiden vuoksi voi pitää melko matalaotsaisena syyllistää köyhiä tilanteestaan.

Perttu Salmenhaara

valtiotieteen lisensiaatti, tutkija

Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat