Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yhteiskunnan loukkuja on saatava poistettua

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Sunnuntaisivujen juttu ”Näin rikkaat ajattelevat köyhistä” (HS 20.12.) oli puhutteleva. Olisi ollut mielenkiintoista kuulla myös se, miten rikkaiden ja köyhien vastaukset olisivat poikenneet toisistaan kysyttäessä, mitä he tekisivät, jos saisivat tuhat euroa käteen.

Nykyisessä markkinatilanteessa on varsin hämmentävää, että köyhyys nähdään ihmisen omana vikana tai varojen yli elämisenä. Yhtä hämmentävää on ajatella, etteivät köyhät kykene pitkäjänteiseen elämänsuunnitteluun.

Hyvässä asemassa olevien luottamusta yhteiskuntaan ja toisiin ihmisiin on helppo selittää: he eivät ole kokeneet työttömyyttä, ahdinkoa tai yhteiskunnan järjestelmien kankeutta. He käyttävät yksityisiä palveluntarjoajia työnantajan maksaessa kulut, eikä heidän tarvitse raportoida, jonottaa tai saada päivitteleviä vastauksia tilanteeseensa.

Jutussa esitellystä köyhyyskyselystä kävi ilmi, että heikossa asemassa olevien luottamus järjestelmään, ihmisiin ja tulevaisuuteen on selvästi heikompi kuin rikkailla. Köyhät ovatkin varmasti kokeneet nuo kaikki edellä mainitut ongelmat.

Toisaalta tutkimuksen päätelmät siitä, että hyvinvoivan enemmistön katsetta on saatava käännettyä heikompien suuntaan, pitävät paikkansa.

On opittava nykyistä paremmin ymmärtämään, miten toistuvat kolhut ja pitkään jatkunut köyhyys vaikuttavat ihmiseen.

Tätä samaa ajattelua voisi rinnastaa myös työttömyyteen, sillä työttömäksi ei useinkaan ruveta, vaan työttömyysputkeen joudutaan. Pitkäaikaistyöttömyys ei ole sairaus, joka parannetaan lääkkeillä, vaan tila, johon ajaudutaan tahtomattaan.

Sieltä ylös pääsemiseen tarvitaan välittämistä, yhteistä pohdintaa keinoista ja yhteiskunnallisesti myönteisempää asennetta työttömiä kohtaan.

Taru Mäenpää

kauppatieteiden maisteri

itsensä työllistävä työtön

Espoo

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat