Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Olen menestyjä mutta köyhä – viikko 10 eurolla onnistuu, koska osaan leipoa

Mielipide
 
Helsingin Sanomat
Katarina Sällylä / HS
Kuva: Katarina Sällylä / HS

Sunnuntaisivuilla (HS 20.12.) kirjoitettiin köyhyydestä. Jutun mukaan moni rikas ajattelee, että köyhyys on ihmisen oma vika.

Olen yleistysten ulkopuolella oleva köyhä. Olen ammatillisesti menestyvä mutta taloudellisesti katastrofipisteessä. Osa syistä lähtee minusta itsestäni. Toista puolta onkin jo vaikeampi kuvata.

Urani huipulla olen ollut johtotehtävissä – palkkani oli monena vuonna yli 5 000 euroa kuukaudessa. Nyt olen yksin yrittävä, eronnut, asun vuokralla, ja pukeudun joka päivä useamman vuoden vanhoihin mutta edelleen siisteihin vaatteisiin. Etsin aktiivisesti itselleni uusia toimeksiantoja, minulla on vakituisia asiakkaita, olen voinut nostaa hintojani ja teen työni yleensä hyvin. Olen uudistanut omaa osaamistani, hallitsen digitaalisuuden ja osaan keskustella ajankohtaisista, vaikeistakin aiheista.

Silti minulla on tilanne, että olen välillä elänyt viikon kymmenellä eurolla. Se onnistuu hyvin, koska osaan leipoa ja vaikkapa ohukaisia voi syödä monenakin päivänä. Kun olen viikon itsekseni, kyllä se onnistuu. Mutta muutaman kerran minun on ollut pakko keksiä tekosyy, miksi asiakastapaaminen ei onnistu seuraavien kahden viikon aikana. Minulla ei ole ollut rahaa edes bussilippuun.

Käyn joka päivä lenkillä: 50-vuotiaana juoksukuntoni on elämäni paras. Vain muutamat ihmiset ympäristössäni tietävät tilanteeni. Enhän sitä voi kauheasti mainostaa, sillä minuun tulisi leima, joka voisi viedä orastavia hyviä asiakassuhteita.

Tämä kirjoitukselle varattu tila ei riitä kertomaan, mitä kaikkia asioita olen kohdannut ja käynyt läpi mielessäni. Ihmisyyttä joutuu miettimään ihan uudesta kulmasta viimeistään siinä vaiheessa, kun kävelee sosiaaliviraston ovesta sisään saadakseen ruokaa viikonloppuna luokseen tuleville lapsille.

Sieltä kuopasta voi nousta. Itsekin olen nousemassa. Mutta jokainen menestyvä, joka sanoo, että ihminen on itse yksin syyllinen ongelmiinsa, on onneton ja sivistymätön populisti.

Ex-johtaja

Julkaisemme kirjoituksen

poikkeuksellisesti nimimerkillä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat