Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Helsinki tarvitsee lisää demokratiaa

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Helsinki on siirtymässä avoimempaan ja demokraattisempaan johtamistapaan. Kaupunginvaltuutetut Thomas Wallgren (sd), Sirpa Asko-Seljavaara (kok) ja Pentti Arajärvi (sd) kritisoivat uudistusta ja esittivät muutosten lykkäämistä (HS Mielipide 19.12.). Kritiikki menee osin ohi maalin.

Uudistamisen lähtökohtana on vaaleilla valittujen luottamushenkilöiden vaikutusmahdollisuuksien lisääminen suhteessa viranhaltijoihin. Nykyisessä johtamisen mallissa merkittävä määrä poliittista valtaa on keskitetty kaupunginjohtajille, joista kaupunkilaiset eivät pääse vaaleissa päättämään.

Tästä syystä viisi suurinta valtuustoryhmää kannattivat yksimielisesti pormestarimallin käyttöönottoa. Pormestarimallissa kaupungin johto valitaan vaalikaudeksi kerrallaan, jolloin kuntavaaleilla on suurempi vaikutus kaupungin johtamiseen. Se lisää päätöksenteon demokraattisuutta.

Toisin kuin Wallgren, Asko-Seljavaara ja Arajärvi kirjoittivat, kansliapäällikön virka luotiin jo pari vuotta sitten keskushallinnon uudistamisen yhteydessä. Nyt ehdotetussa mallissa kansliapäällikkö esittelee asiat kaupunginhallitukselle – mutta vain kustakin asiasta vastaavan pormestarin tai apulaispormestarin luvalla. Valta ei keskity yhdelle henkilölle.

Helsingissä on yli 30 virastoa ja laitosta, ja näillä on omat poliitikoista koostuvat lauta- ja johtokuntansa. Hallintojen väliset kuilut ja siiloutuminen aiheuttavat Helsingissä merkittäviä ongelmia niin valmistelun kuin päätöksenteonkin näkökulmasta. Merkittävää valtaa käytetään jossain harmaalla alueella, sekavan hallintorakenteen piilossa. Tämän korjaaminen on uudistuksen tavoitteena.

Keskeinen osa johtamisjärjestelmän uudistamista ovat kaupunkilaisten osallistumisen linjaukset sisältäen osallistuvan budjetoinnin, asukas- ja käyttäjäraadit sekä verkko-osallistumisen. Osallistumisen kokeilut on aika ottaa vakituiseen käyttöön. Demokratiaa vahvistetaan parhaiten kaupunkilaisten suoria vaikutusmahdollisuuksia lisäämällä. Sen ei tarvitse edellyttää puolueen jäsenyyttä.

Helsinki ei voi jäädä odottamaan kulloisenkin hallituksen hallinnollisia hankkeita. Niitä tulee ja menee kuin ratikoita Aleksanterinkadulla. Helsingin johtamisjärjestelmä pitää uudistaa niin, että se voidaan ottaa käyttöön heti ensi vaalien jälkeen. Se on kaupunkilaisten ja demokratian etu.

Otso Kivekäs

valtuustoryhmän puheenjohtaja (vihr)

Erkki Perälä

johtamisen jaoston jäsen (vihr)

Helsingin kaupunginvaltuutettuja

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat