Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ylpeys ruoasta on yhteinen asia

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Kokki Henri Alén pohti (HS Mielipide 20.12.), miksi suomalainen ruoka ei menesty maailmalla. Vaikka Alén mielestäni hieman liioitteli, olen asiasta samaa mieltä.

En kuitenkaan usko siihen, että muutosta saataisiin aikaan lisäämällä ravintolakouluissa Suomen ruokahistorian opetusta ja perinneruokien valmistusta. Merkittävimpiä vaikuttajia siihen, mitä ravintolakouluista valmistuneet nuoret kokit tekevät, ovat sen sijaan Alénin kaltaiset tunnetut kokit ja heidän esimerkkinsä.

Nuorelle kokille on helpompi innostua 42-asteisen lohen valmistuksesta kuin kehittää tattaririeskasta huippuruokaa. Käytän tarkoituksella esimerkkinä tattaririeskaa, koska olin hiljattain syömässä yhdessä Helsingin uusimmista ravintoloista. Siellä ollaan ainakin ensikokemuksen perusteella tekemässä juuri sitä, mitä Alén kirjoituksessaan toivoi. Olin vaikuttunut muun muassa alkuruokana tarjoillusta gourmet-tason tattaririeskasta, jolla oli tarina.

Pohdin, pystyykö asiakas, joka ei ole perehtynyt ruoanlaittoon, ymmärtämään, kuinka paljon annoksen valmistaminen on vaatinut. Osaako ravintolan isäntä kertoa ruoasta ylpeänä ulkomaisille vierailleen? Toivon, että osaa ja uskaltaa.

Ylpeys suomalaisesta ruoasta on yhteinen asia, ei vain meidän kokkien. Tällainen ruoka- ja ravintolakulttuuri on juuri sitä suomalaisuutta, johon kuuluvat eri vuodenajat ja säilöminen, jotta kasvukausi ja kesä voidaan tuoda lautaselle myös talvella. Säilöminen avaa uusia mahdollisuuksia, joita ei ole riittävästi hyödynnetty.

Aloitetaan Alénin pyytämät talkoot. Heitän haasteen kaikille Suomen julkkiskokeille, ravintoloille ja medialle: kehittäkää näkyvästi uusia ruokia Suomesta, ja me opettajat teemme niitä opiskelijoiden kanssa. Tämä antaa meille uuden pohjan opettaa suomalaista ruokakulttuuria, saada nuoret innostumaan siitä ja kehittämään ruokakulttuuria omalta osaltaan edelleen.

Pekka Immonen

ruokatuotannon lehtori, kokki

Espoo

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat