Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hallituksen tiedepolitiikka on auttamattoman vanhanaikaista

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Valtiontalouden ahdingossa hallitus on päättänyt leikata yliopistojen valtiolta saamaa rahoitusta. Voisi kuvitella, että oikeistolainen hallituksemme perustaisi leikkauksensa kilpailuun. Siihen, että menestyjät voittavat ja heikommin menestyneet häviävät. Näin ei kuitenkaan ole.

Sen sijaan, että rahoitusta karsittaisiin huonoimmin menestyneiltä yliopistoilta, hallitus noudattaa leikkauksissaan tasapäistämispolitiikkaa. Aivan erityisen paljon leikataan suurimmalta ja laadukkaimmalta eli Helsingin yliopistolta.

Helsingin yliopisto on viime vuosina ainoana suomalaisena yliopistona lukeutunut maailman sadan laadukkaimman yliopiston joukkoon. Tunnetuimmissa yliopistovertailuissa, kuten Shanghai Jiao Tong University’s Academic Ranking of World Universities, Times Higher Education World University Rankings ja QS World University Rankings, Helsingin yliopisto on ainoana suomalaisena yliopistona lukeutunut maailman sadan parhaan yliopiston joukkoon sijoittuen näissä vertailuissa sijoille 67, 76 ja 96.

Hallituksen leikkauspolitiikka on häkellyttävässä ristiriidassa niiden kriteerien kanssa, joiden mukaan opetus- ja kulttuuriministeriö (OKM) jakaa rahoitusta yliopistoille. Kriteerit korostavat tutkimuksen ja opetuksen laadukkuutta, eli pitkälti samoja asioita, joihin kansainväliset yliopistovertailutkin perustuvat.

OKM:lle on kuitenkin vuosikaudet ollut tabu asettaa suomalaiset yliopistot paremmuusjärjestykseen. Suomalaisen tieteen tilaa on kyllä arvioitu, mutta tulokset verhotaan tieteenalojen paremmuusjärjestykseen. Tämä osoittaa suomalaisen tiedepolitiikan strategisen johdon täydellistä tietämättömyyttä sekä tieteenalojen kehityksen dynamiikasta että johtamisen perusperiaatteista.

Tieteenalat pyrkivät nykyään selvittämään monimutkaisia yhteiskunnallisia ja luonnonilmiöitä, joiden yhteisvaikutukset näkyvät esimerkiksi ilmastonmuutoksen kaltaisina planetaarisina haasteina.

Siksi tieteenalat ovat jatkuvassa muutostilassa, jossa perinteiset tieteenalat yhdistyvät uusiksi. Tieteenaloihin perustuva laadun arviointi on auttamatta ajastaan jäljessä ja harhaanjohtava.

Johtamisen perusperiaatteisiin puolestaan kuuluu, että tuloksista vastaa selkeästi hahmotettavissa oleva tulosyksikkö. Tieteenala, joka kaiken lisäksi on alati muuttuva, ei voi olla tulosyksikkö. Yliopisto on tulosyksikkö.

Hallituksen yliopistoihin kohdistama leikkauspolitiikka ei perustu merkittävien innovaatioiden, uraauurtavien tutkimustulosten eikä laadukkaan opetuksen palkitsemiseen. Se perustuu samaan logiikkaan, jota diktaattorit kautta aikojen ovat käyttäneet. Ensin julkistetaan palkittavan toiminnan kriteerit. Sitten odotetaan, kuka saavuttaa parhaiten nuo kriteerit. Lopuksi katkaistaan kaula parhailta menestyjiltä.

Tieteessä Suomen paras tulosyksikkö on lukuisten kansainvälisten vertailujen mukaan Helsingin yliopisto. Odotellessani noin 1 200 työntekijän poistamista maan parhaasta yliopistosta jään pohtimaan, millä eväillä pääministeri, valtiovarainministeri sekä opetus- ja kulttuuriministeri aikovat leikkausten jälkeen viedä Suomea kohti maailman tieteen huippua.

Janne I. Hukkinen

professori

Helsingin yliopisto

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat