Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Toimiva asuinalue tarvitsee pysyvyyttä

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Helsingin Sanomien kirjoituksessa (17.12.) puollettiin valtiovarainministeriön aloitetta tuetun asumisen määräaikaistamisesta. Jutussa väitettiin varakkaiden asumisen kaupungin vuokra-asunnoissa olevan merkittävä ongelma ja epäiltiin sekoittamisen tehokkuutta. Tutkimustulokset ja asuntopoliittiset kokemukset eivät tue väitteitä.

Ympäristöministeriön selvityksen mukaan ara-vuokra-asukkaat painottuvat selvästi pienituloisiin: koko maassa kaksi kolmasosaa kuului kahteen alimpaan tuloviidennekseen ja pääkaupunkiseudulla 56 prosenttia. Alle kahdella prosentilla pääkaupunkiseudun ara-vuokra-asukkaista varallisuutta oli niin paljon, että asukasvalinnassa käytettävät varallisuusrajat olisivat ylittyneet.

Asukkaiden tulojakaumassa on myös tapahtunut siirtymää pienituloisempaan suuntaan. Pienituloisten suurta määrää selittää lähinnä se, että tulotason parantuessa ara-vuokra-asukkaat siirtyvät omistusasuntoihin.

Määräaikaistamisen tunnetuista haittapuolista tuotiin esiin epävarmuuden, välinpitämättömyyden ja byrokratian lisääntyminen sekä vuokra-asumisen leimautuminen. Saatava hyöty ei näyttäisi vastaavan kustannuksia – eikä pienituloisten asumisen ratkaisu ole turvattomuuden lisääminen.

Kansainvälisten kokemusten perusteella tiedetään hyvin, mikä on myrkkyä asuinalueelle: köyhän, huono-osaisen ja yksipuolisen väestön keskittäminen.

Kuuluisin epäonnistuminen on Pruitt-Igoen asuinalue St. Louisissa Yhdysvalloissa, joka vuonna 1956 oli ensimmäisten asukkaiden mukaan keidas erämaassa. Kun alue räjäytettiin vuonna 1972, se oli epätoivon ja väkivallan symboli, erityisesti asuntopoliittisten päätösten vuoksi, joiden seurauksina alueen väestörakenne yksipuolistui. Alussa yli 52 prosenttia asukkaista pystyi tulemaan toimeen omin voimin, lopussa enää 15 prosenttia.

Suomessa tällaisia Yhdysvalloissa ja Euroopassa melko tavallisia asumiskatastrofeja ei ole vielä koettu. Se johtuu kestävästä asunto- ja kaavoituspolitiikasta, jossa on toteutettu asukasryhmien sekoittamisen periaatetta ja rahoitusjärjestelmää, joka tarjoaa pakoreitin köyhyydestä.

Tuloerojen ja eriytymisen lisääntyminen ei osoita sekoittamisen olevan tehotonta. Se osoittaa vain sen, että asunto- ja maapolitiikka ovat rajallisia välineitä, jotka toimivat yleisen yhteiskuntapolitiikan ehdoilla.

Jos yhteiskuntapolitiikan tavoitteena on lisätä eriarvoisuutta ja kurjistaa asuinalueita, sitä ei ole mahdollista korjata kaavoituksen eikä asuntopolitiikan keinoilla. On poliitikkojen valinta, minkälaisiksi suomalaiset asuinalueet ja kaupungit tulevaisuudessa kehittyvät.

Mervi Ilmonen

tutkija, Aalto-yliopisto

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat