Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Talouden pitää palvella hyvinvointia eikä kasvua

Köyhyyskyselyn tulokset kertovat rikkaiden ja köyhien välisestä kuilusta sekä päättäjien välinpitämättömyydestä, kirjoittaa Maria Joutsenvirta.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Köyhyyskysely (HS 20.12.) kertoo karmaisevasti rikkaiden ja köyhien välisestä kuilusta. Se kertoo myös päättäjien välinpitämättömyydestä. Professori Juho Saaren mukaan hyvinvointivaltiota koskevia päätöksiä tehdään liian usein vain taloudellisten seikkojen perusteella. ”Onko hallituksen tilannekuva oikea”, hän kysyi.

Talouskasvun saamiseksi hallitus etenee jyrän lailla. Väliä tuntuu olevan vain sillä, että teollisuuden kustannuskilpailukyky paranee. Yhteiskuntasopimuksesta puhutaan ikään kuin se olisi kaikkien etu, vaikka kyseessä on iso tulonsiirto palkansaajilta työnantajille. Päätöstä oikeutetaan hyvinvointivaikutuksilla, jotka ovat kaikkea muuta kuin todeksi osoitettuja.

Vuosikymmenten politiikan jäänteenä julkiset palvelut ja työpaikat on saatettu riippuvaisiksi bruttokansantuotteen ja viennin kasvusta. Kun riippuvuudesta pidetään itsepintaisesti kiinni, nollakasvu aiheuttaa vakavia seurauksia. Ei ihme, että hallituksen paniikkipäätökset lisääntyvät, kun kasvu kituu vuodesta toiseen.

Talouskasvun synnystä teorian kehittänyttä Robert Solowia ei vakuuta väite siitä, että digitalisaatio johtaa tuottavuusloikkaan ja talouden uuteen kasvukauteen (HS 20.12.). Suuri osa älyteknologiaa ja robotisaatiota koskevaa pelastuspuhetta on hypetystä, jossa innovaatioiden todellinen merkitys hyvinvoinnille unohtuu.

Talousajattelua ja -politiikkaa on pakko uudistaa. Vanhat, teollisuusyhteiskuntaan kehitetyt mallit ja mittarit antavat vääriä signaaleja siitä, miten taloutta ja työelämää pitäisi muuttaa ja mitä muutos maksaa.

On harhaanjohtavaa väittää, että hyvinvointimme riippuisi kasvavasta viennistä ja bruttokansantuotteesta. Kasvun sakatessa pitää miettiä, miten voidaan luoda työtä ja hyvinvointia kaikille oikeudenmukaisesti ja kaikkein pienimmillä kustannuksilla.

Uusi työ ei enää synny palkkatyöyhteiskunnan työnjaolla. Siksi työn organisointi on mietittävä uudelleen. Sama pitää tehdä tulonjaon ja sosiaaliturvan suhteen. Ratkaisuja löytyy kasapäin monien alojen asiantuntijoilta, jos hallitus vain malttaisi kuunnella.

Maria Joutsenvirta

kauppatieteiden tohtori

Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat