Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Rikkaus on vaarallisempaa kuin köyhyys

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Suuri köyhyyskysely (HS Sunnuntai 20.12.) havainnollisti seikkaperäisesti, kuinka groteskin kopeasti hyväosaiset enimmäkseen suhtautuvat köyhiin ja köyhyyteen yleensäkin.

Varattomien ominaisuuksia vähätellään suruttomasti ja heitä syyllistetään sumeilematta omasta köyhyydestään etenkin kaikkein ylimmissä tuloluokissa. Köyhät saavat myös osakseen suorasanaista halveksuntaa, jonka kaltaista harva yksittäinen taho kirvoittaa puoleensa.

Rikkaiden vastenmielisyys vähäosaisia kohtaan perustuu pohjimmiltaan harhaiseen haavekuvaan yhteiskunnasta, jossa jokainen koettelemus on oma vika ja kaikki epäonnistumiset itse aiheutettuja. Niille, jotka ovat elämänsä aikana edes pintapuolisesti tutustuneet sosiologian oppialaan, on tietenkin kiistämätön peruslähtökohta, että näin ei ole. Köyhyys ei johdu ihmisen yksiselitteisestä surkeudesta, vaikka siihen kuinka haluaisi uskoa.

Minkäänlaista väittelyä ei voida rakentaa siitä, onko yksilö oman kohtalonsa yksinvaltias. Jo sekin, millaisia valintoja kunkin eteen tulee, määräytyy sosiaalisten normien mukaan. Aivan samalla tavalla yhteiskunnan koostumus vaikuttaa ratkaisuihin, joihin me eri tilanteissa päädymme.

Yhteiskunnallinen asema säätelee toimintaamme huomattavasti vahvemmin kuin mikään varsinainen vapaa tahto, ja siksi ihmisten henkilökohtaisilla ansioilla on erittäin rajallinen merkitys niin rikkauteen kuin köyhyyteenkin.

Kun mietitään asioita inhimillisen tai taloudellisen kehityksen kannalta, rikkaat tulevat yhteiskunnalle monin verroin kalliimmaksi kuin köyhät. Sekä OECD:n että Kansainvälisen valuuttarahaston (IMF) tutkimusraporttien mukaan lisääntyvät tulo- ja varallisuuserot ovat talouskasvun järeimpiä tiesulkuja.

Tuloerot tekevät tuhoisaa jälkeä myös turvallisuudelle ja luottamukselle yhteiskunnassa, joten kaikkia varakkaan väestön tuottamia kansantaloudellisia kulunkeja ei edes ole mahdollista rahassa mitata.

On kovin kyseenalaista, miksi ketään pitäisi palkita avokätisesti tällaisesta myyräntyöstä. Yhteiskuntamme kaatuu todennäköisemmin rikkaiden saamisiin kuin köyhien saamattomuuteen.

Roy Sandberg

valtiotieteiden opiskelija, Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat