Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tutkimustulos paljasti rikkaiden henkisen köyhyyden

Rikkaus, korkea koulutus ja yhteiskunnallinen asema eivät ole pystyneet rikastuttamaan mitenkään henkistä köyhyyttä, kirjoittaa Rauno Pelkonen HS:n mielipidesivuilla.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Sunnuntaisivuilla (HS 20.12.) esitelty tutkimus tulos kertoi, että rikkaiden mielestä köyhyys on ihmisen oma vika.

Tuollainen yhteenveto kertoo myös sen, että rikkaiden henkinen köyhyys on heidän oma vikansa. Suuri materiaalinen rikkaus sekä korkea koulutus ja yhteiskunnallinen asema eivät ole pystyneet rikastuttamaan mitenkään henkistä köyhyyttä. Pahimmillaan taloudelliset rikkaudet viedään veroparatiiseihin.

Keskuudessamme elää vielä paljon ennen sotia ja pian sodan jälkeen syntyneitä ihmisiä, joiden elämän lähtökohdat olivat hyvin vaatimattomat. Syntyvyys oli suuri. Sillä korvattiin sodassa menetettyjä sukupolvia, mutta sodista kärsinyt ja vielä suuria sotakorvauksia maksamaan joutunut kansa ei pystynyt tarjoamaan nuorille läheskään niitä mahdollisuuksia, jotka nykysukupolville tuntuvat olevan itsestäänselvyyksiä.

Suurin osa ihmisistä asui maaseudulla ja sai toimeentulonsa maaseutuammateista. Monet nuoret joutuivat jättämään koulunkäyntinsä siihen, että kahlasivat pitkillä koulumatkoillaan ilman minkäänlaisia koulukuljetuksia edes jollakin tavalla kansakoulunsa läpi. Lähimmät oppikoulut saattoivat olla esimerkiksi 50 kilometrin päässä kaupungissa, eikä vanhemmilla ollut varaa maksaa koulumaksuja ja asumista koulukortteerissa. Perheessä saatettiin myös tarvita vanhimpia lapsia heti kansakoulun päätyttyä työntekoon nuorimpien elättämiseksi.

Kun koulut jäivät lapsina ja nuorina käymättä, kovin leveää leipää ei ollut tiedossa aikuisenakaan.

Toisin se on nykyisin, kun sekä rikkaat että köyhät saavat valtion täysin ylläpitämän ilmaisen koulutuksen ja siitäkin vielä maksetaan. Köyhille tämä ilmainen koulutus on aivan oikein, mutta mielestäni olisi kohtuullista, että rikkaat maksaisivat lastensa koulutuksen tai ainakin osan siitä.

Sotien edellä ja heti sotien jälkeen syntyneisiin ikäluokkiin kuuluvien köyhien halventaminen sillä, että köyhyys on heidän oma syynsä, on mitä jyrkimmin tuomittavaa, häpeällistä ja ihmisarvoa loukkaavaa.

Rauno Pelkonen

Heinävesi

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat