Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sananvapautta ei anneta, se otetaan

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Elina Grundströmin (HS Kolumni 22.12.) mielestä keskusteluilmapiiri on Suomessa kärjistynyt: julkisuudessa esiintyvät toimittajat ja asiantuntijat kohtaavat henkilöön menevää palautetta ja jopa uhkailua. Nämä lauseet ovat tosia. Teoksessani Infosota tartun juuri tähän aiheeseen. Sananvapautta on puolustettava myös Suomessa.

Grundström nosti esiin myös kritiikkini Rauhanpuolustajien toiminnanjohtajalle Teemu Matinpurolle. Matinpuron mukaan on ”huolestuttavaa, kun univormupukuiset puhuvat politiikkaa”. Hänen mukaansa Puolustusvoimille ei tulisi antaa liiaksi sananvaltaa julkisessa keskustelussa (HS 4.6.).

Keskusteluun osallistuminen ei ole huolestuttavaa, vaan sen kyseenalaistaminen. Onkin melkoinen paradoksi, että oikeusvaltiota halutaan puolustaa rajaamalla yksittäisen ammattiryhmän keskusteluun osallistumista. Sotilailla on oikeus ja velvollisuus tarjota asiantuntemuksensa yhteiskunnan käyttöön, ja hyvin usein sitä heiltä myös pyydetään.

Toisin kuin Grundströmin kirjoituksesta voisi päätellä, en arvioi hänen tai Matinpuron isänmaallisuutta. Kyse on suuremmista asioista: Suomen itsemääräämisoikeudesta sekä perusoikeuksista – erityisesti sananvapauden loukkaamattomuudesta. Niitä pyritään kaventamaan muun muassa informaatiovaikuttamisen keinoin.

Tiedän esittäneeni kovaa kritiikkiä, mutta sitä ei kannata sivuuttaa leimaamisena. Ihmisten väitteiden kritisointi on normaali osa yhteiskunnallista keskustelua. Politiikkaakin saa arvostella.

Grundströmin väite siitä, että puolustusmäärärahoja oltaisiin ”ylenpalttisesti kasvattamassa” on virheellinen. Viime vuosina määrärahoja on leikattu. Vuoden 2016 puolustusmäärärahaesitys on lähes sama kuin vuoden 2012, jonka jälkeen niitä leikattiin.

Lienemme Grundströmin kanssa samaa mieltä siitä, että ketään ei saa sulkea keskustelun ulkopuolelle silloin, kun keskustelua käydään argumentoiden ja tosiasioiden pohjalta.

Saara Jantunen

sotatieteiden tohtori, Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat