Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Miinalaiva Pohjanmaan romuttaminen on vastuullista, kirjoittaa puolustusministeri Jussi Niinistö

Mielipide
 
Helsingin Sanomat
Vesa Moilanen / Lehtikuva
Miinalaiva Pohjanmaa palasi Afrikan itärannikolta lähtösatamaansa Kirkkonummen Upinniemeen toukokuussa 2011.
Miinalaiva Pohjanmaa palasi Afrikan itärannikolta lähtösatamaansa Kirkkonummen Upinniemeen toukokuussa 2011. Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva

Kansanedustaja Stefan Wallin (r) otti kantaa miinalaiva Pohjanmaan romutukseen (HS 22.12.). Hänen mielestään minun pitäisi keskeyttää tämä valtion omaisuutta muka tuhlaava romuttamisprosessi ja arvioida ostotarjoukset uudelleen.

Aluksesta on tehnyt tarjouksen vain varustamo Alfons Håkans Oy, joka tarjosi aluksi 200 000 euroa ja korotti myöhemmin tarjoustaan 350 000 euroon. Mahdollisessa myyntitilanteessa laivasta pitää poistaa Puolustusvoimien ase- ja muut järjestelmät. Tehty tarjous ei olisi ollut valtion saama nettohyöty.

Puolustustarvikkeita voidaan myydä määrätyin edellytyksin siviilikäyttöön, mutta niiden lopullinen käyttötarkoitus on tiedettävä ennalta täsmällisesti. Miinalaiva Pohjanmaa aseista riisuttunakin säilyttää statuksen puolustusmateriaalina ja on täten vientisäädösten alainen. Alfons Håkans Oy ei kyennyt esittämään riittävän vakuuttavasti alukselle sopivaa loppukäyttöä.

Romuttamisen kokonaiskustannukset ovat arviolta 458 600 euroa. Kustannukset ovat normaalia suuremmat, koska aluksen rakenteissa on käytetty muun muassa asbestia. Romumetallin ja muun hyödynnettävän materiaalin bruttoarvo on arviolta 210 500 euroa, jolloin romuttamisen nettokustannukset ovat 248 100 euroa. Romutuksen yhteydessä aluksesta myydään tai hyödynnetään käyttökelpoiset ja kaupallista arvoa sisältävät osat, mikä laskee nettokustannuksia niiden myynnistä saadun tuoton verran.

Puolustushallinnon maineen kannalta on ainoa vaihtoehto, että Pohjanmaan romuttaa ympäristönäkökohdat ja sosiaalisen vastuumme huomioiden suomalainen yritys. Laivan elinkaari on päätettävä siten, että se kunnioittaa myös sillä palvelleiden sotilaiden tunteita.

Stefan Wallin antoi ymmärtää, että romuttamisella tuhlataan käsittämättömällä tavalla valtion varoja. Puolustusvoimat esitti aluksen hylkäämistä jo kaksi vuotta sitten. Tuosta hetkestä lähtien valtiolle aiheutuu säilytyskustannuksia yhteensä lähes 250 000 euroa (10 000 euroa kuukaudessa). Puolustusministerinä kannan vastuuni kustannuksista. Siksi tämä päätös on syytä saattaa toimeen pikaisesti.

Jussi Niinistö

puolustusministeri (ps)

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat