Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Omista joulusi hyveille ja vahvuuksille

Kiitollisuus tarjoaa turvaa alakuloa vastaan

Mielipide
 
Helsingin Sanomat
Adam Korpak
Kuva: Adam Korpak

Olen omistanut 75-vuotisesta elämästäni viisi viime vuotta hyveiden ja vahvuuksien tutkimukselle, kirjoittanut asiasta yhden tietokirjan, lukuisia artikkeleita ja johtanut kahta peruskoulun kehittämishanketta. Olen käynyt läpi eri puolilla maailmaa tehtyjä tutkimuksia, joissa hyveet ja vahvuudet ovat pääosassa.

Niissä tutkitaan esimerkiksi sitä, ovatko vahvuuksiin tukeutuvat ihmiset onnellisempia ja ovatko he varmempia ja vähemmän masentuneita.

Tutkimukset osoittavat, että vahvuudet ovat osa ihmisen luonnollista kapasiteettia, mutta niiden käyttö ja voimallisuus avautuvat vasta niiden tuntemuksen ja niiden harjoittamisen kautta. Tämä edellyttää vahvuuksille rakentuvaa pedagogiikkaa. Miksi suomalainen koulu ja kouluviranomaiset suhtautuvat niin penseästi hyvinvointi- ja vahvuuspedagogiikkaaan?

Kiitollisuus ja rakkaudellisuus ovat keskeisiä hyvinvoinnin ja onnellisuuden kannalta. Ystävällisyys, auttavaisuus, anteeksiantavaisuus ja henkisyys tunnetaan keskeisinä onnentaitoina. Uteliaisuus, sinnikkyys ja itsehillintä ovat tärkeitä etenkin opiskelussa ja taitojen kehittämisessä eri aloilla.

Hyveillä ja vahvuuksilla ei ole tärkeysjärjestystä, mutta eri vahvuuksilla on erilaisia vaikutuksia. Joulun odotuksessa nostan esille yhden vaikuttavimmista: kiitollisuuden, jota joulun levottomassa huumassa voisi miettiä.

Kiitollisuus tarjoaa elämässä turvaa arkisuuden mustaa alakuloa ja masennusta vastaan. Kiitollisuudesta viisaat ovat lausuneet: ”Kiitollisuus on sydämen muisti.” ”Kiitollisuus vaientaa sisäiset nalkuttajat.”

”Onpa minulla ollut suurenmoinen elämä! Kunpa vain olisin oivaltanut sen aikaisemmin.”

”Olen kiitollinen siitä, että minun täytyy siivota juhlien jälkeen, sillä se merkitsee sitä, että minulla on ystäviä.”

Kaiken antamisen ja saamisen keskellä kuitenkin joulu on henkisyyden juhla. Siihen kuuluu hyveitä ja vahvuuksia, jotka liittävät ihmisen suurempiin tarkoituksiin ja elämän merkityksellisyyttä koskeviin kysymyksiin sisältäen esimerkkejä kiitollisuudesta, toivosta ja rohkeudesta. Keskustelkaamme siis jouluna näiden vahvuuksien suojaavasta merkityksestä.

Juhani Räsänen

kasvatustieteiden maisteri, tutkija, kouluttaja,

tietokirjailija, Syvien vahvuuksien koulu

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat