Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Aukiolon lisääminen tappaa pieniä kauppoja

Työllisyys saattaa kasvaa tai kassajonot pidentyä – mutta vain isoissa liikkeissä.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Aukiolojen vapauttaminen ei ole nostanut kokonaismyyntiä mutta lisää kustannuksia. Siis vartioinnin, siivouksen ja myynnin lisäkustannukset ja yölisät siirtyvät tuotteisiimme, muun muassa ruokaan.

Verojakin joudumme maksamaan tulevaisuudessa enemmän, jotta kauppojen vuorotyöläisten tarvitsema lastenhoito ja liikenne saadaan järjestettyä.

Isoissa liikkeissä työllisyys saattaa lisääntyä tai kassajonot kasvaa. Jokaisen pienen kaupan kuolema tarkoittaa kuitenkin yleensä 2–4 henkilön työttömyyttä.

Kauppiailla on harvoin mahdollisuus päättää aukiolojaan. Kauppakeskusten vuokranantajat ja ketjut päättävät. Yrittäjä ei yleensä uskalla edes valittaa aukioloista vuokrasopimuksen menettämisen pelossa tai ketjusääntöjen takia.

Ihmetyttää se, että aina kun aukioloja on lisätty (isot tykkää), voimaantulo tapahtuu lähes välittömästi. Sitä vastoin laissa yrittäjän oikeudesta pitää liikkeensä kiinni yhtenä päivänä viikossa (tarkoitettiin pienten eduksi) oli puolen vuoden siirtymäaika. Oliko siirtymäaika siksi, että esimerkiksi remontin varjolla ehdittäisiin siirtää osa pienistä liikkeistä sivummalle tai ulos kauppakeskuksista.

Pienet kivijalkamyymälät olisivat hyviä työllistäjiä, jos niihin riittäisi asiakkaita. Auttaisiko se, että Alkot otettaisiin pois kauppakeskuksista paikkoihin, joissa ne voitaisiin ympyröidä pienillä kivijalkamyymälöillä?

Erja Koivulehto

kauppatieteiden maisteri ja entinen kauppakeskusyrittäjä, Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat