Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pormestarimalli ei lisäisi demokratiaa

Valtuuston johtohahmot tavoittelevat valtaa pormestarimallin avulla, kirjoittaa Raimo Ilaskivi.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Hiljaapa Helsingin uutta johtajuusjärjestelmää on suunniteltu. Nyt vasta, asian liukuessa kaupunginhallitukseen ja siitä valtuustoon, julkinen keskustelu on virinnyt. Kyseessä on kuitenkin merkittävä muutos. Eräänä motiivina on esitetty kansalaisten vaikutusmahdollisuuksien lisäämistä. Nykyinen muoto kaupunginjohtajineen ja apulaiskaupunginjohtajineen vaiko pormestari ja apulaispormestarit?

Pormestarimallin etuna on mainittu muun muassa, että mallissa valtuusto valitsee suoraan keskuudestaan toimikaudekseen luottamusmiehinä toimivat pormestarit. Mutta valitseehan valtuusto kaupunginjohtajistonkin – tosin pidemmiksi määräajoiksi. Lisäksi on mahdollista, että valinta tulisi myös ulkopuolelta, jos soveliasta johtajuuskokemusta näin löytyy.

Lisääntyykö pormestarimallissa siis kansalaisten vaikutusmahdollisuus, leveneekö demokratia? Eipä juuri, semminkin kun samanaikaisesti on suunniteltu myös laajan lautakuntaverkon karsimista eli kansalaisten välillisen vaikutusmahdollisuuden kapenemista. Eikä meillä pormestariakaan ole ajateltu suoralla kansanvaalilla valittavaksi.

Mitä tässä siis kaiken muun ohella on taustalla? Olisikohan se yksinkertaisesti valtuuston johtohahmojen pyrkimys valtaan? Pormestariston paikkojen jakoa kerrotaan jo harkitun keskeisille luottamushenkilöille – sinä minulle ja minä sinulle. Sanotaan, että kaupunginjohtajilla on virkamiehinä liikaa valtaa. Mutta kun pormestaristosta muodostuu kokopäiväinen, palkattu elin, paljonko sen rooli eroaa kaupunginjohtajistosta? Eräässä suhteessa kyllä: pormestari toimii myös puheenjohtajana, joka rooli kaupunginjohtajalta vietiin viimeisimmässä kunnallislainsäädännön uudistuksessa. Vallantavoittelua tässäkin. Kannattaisko ylipormestari Jussi Pajusen kompromissimallia vielä kerran harkita?

Pormestarimalli johtaa helposti uudelleenvalinnan tavoitteluun. Kun toimikausi on nelivuotinen, viimeisenä saatetaan käyttää veronmaksajien varoja itselle soveliaitten hankkeiden ajamiseen. Kaupunginjohtajainstituution pitempiaikaisuus ei tähän houkuttele vaan luo sen sijaan johtamiseen pitkäjänteisyyttä. Kannattaisiko pormestarijoukon ulkopuolelle jäävän valtuutettujen suuren enemmistön harkita tätäkin.

Kaupungintalon seiniä koristavat sellaiset valtakunnallisestikin merkittävät kaupunginjohtajat, kuten Antti Tulenheimo, Eero Rydman, Lauri Aho ja Teuvo Aura, joille kullekin tasavallan presidentti on myöntänyt ylipormestarin arvonimen. He ovat nousseet asemaansa omien kiistattomien ansioittensa ja kokemuksensa perusteella, ja he ovat antaneet ansionsa ja kokemuksensa kaupungin ja sen asukkaitten käyttöön.

Johtaisiko pormestarimalli siihen, että uusien tehtävien haltijat hakisivatkin itselleen ansioita uuden järjestelmän avulla?

Raimo Ilaskivi

ylipormestari

Helsingin kaupunginjohtaja 1979–1991, Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat