Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomen ruokahistoria maistuu liikaa pettuleivältä, eineksiltä ja voilta

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Kokki Henri Alén pohti (HS Mielipide 20.12.), miksi Suomi ei lyö ulkomailla läpi ruokamaana ja mitä asialle pitäisi tehdä. Syy löytyy menneisyydestä, jolloin Suomi ei ollut ruoka- vaan nälkämaa. Kulinaaristen arvojen sijaan etusijalla oli ruoan riittävyys. Vähät ruokalajit valmistettiin yksinkertaisin tavoin, eikä mausteita juuri ollut tai kaivattukaan. Kansan suusta kuultuna paras mauste oli nälkä.

Koska työvoima tarvittiin ruoantuotantoon, kaupungistuminen ja kaupungistumiseen kuuluva ammatillinen erikoistuminen olivat vähäisiä. Silloin kokkien määrä ja ammattitaito pysyivät vaatimattomina. Mitään korkeatasoista ruokakulttuuria ei voinut syntyä, toisin kuin Euroopassa jo keskiajalla ja aiemminkin.

Kun Suomesta tuli sotien jälkeen ruokamaa edes ruoan määrällä mitattuna, alkoivat ulkomaiset vaikutteet, naisten työssä käynti ja kotimaisen maataloustuotannon varjeleminen muuttaa ruokakulttuuriamme saman tien. Kokit hakivat vaikutteita ulkoa. Maatalouden etujärjestöt ja maatalousministeriö vetivät aivan toiseen suuntaan ja keskittyivät suojelemaan kotimaista tuotantoa. Elintarviketeollisuus puolestaan alkoi tyydyttää kiireisen kotikokin tarpeita.

Ruokaa riitti massiivisten tukien avulla tuotettuna vilja-, voi- ja munavuoriksi saakka. Ylituotanto syötettiin tullimuurin takana pakkolakien avulla yhteiselle kansalle einesten ja puolivalmisteiden höystönä ja piilorasvoina.

Vaatimaton ruokakulttuurimme eli maakuntien rössypottu-, mutti- ja lörtsykulttuuri tukehtui viimeistään ylituotannon alle, eikä vanhoista ruokalajeista ole säilynyt ruokapöytiimme montakaan. Historiaa on, mutta se maistuu liikaa pettuleivältä, eineksiltä ja voivuorelta. Tuota historiaa tuskin kannattaa opettaa Alénin esittämässä kansainvälistymistarkoituksessa.

Alén myös kirjoitti, että nyt tarvitaan sitä kuuluisaa talkoohenkeä nostamaan huippuosaajia ja pientiloja esille. Miksi he eivät tekisi sitä huippuosaajina itse? Ainakin minun talkoohenkeni on huvennut olemattomiin maksaessani maailman lähes kalleimmasta ruoasta.

Jos Suomi onnistuttaisiin lyömään läpi ruokamaana ja sen seurauksena koko maataloustuotannon, ei vain pientilojen, jalostusarvo kaksinkertaistuisi nykyisestä, olisi sen osuus vieläkin alle kaksi prosenttia kansantuotteestamme. Suomen ulkoinen maine ja mahdollisuudet ovatkin aivan muualla kuin ruoan parissa.

Talkoilla eli käytännössä verovaroilla ei mitään läpilyöntiä ole syntynyt eikä synny. Elintarvikeklusteri kiillottakoon siis kilpensä omin voimin. Jos se saa jotain näkyvää aikaiseksi, se voikin sitten kulkea pää pystyssä.

Nyt se on vähän vaikeaa, koska oikea käsi kerjää tukea ja huomiota ja vasen on syvällä veronmaksajan taskussa.

Pauli Hyvölä

Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat