Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sivutoimisen työn säätelyä tulisi selkeyttää

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Hallituksen esitys työttömyysturvalain muutoksesta hyväksyttiin eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnassa joulukuun alussa. Esitys on aiheuttanut räväkkää sananvaihtoa sekä sosiaalisessa mediassa että lehtien palstoilla, koska monet ovat tulkinneet sen heikentävän itsensätyöllistäjien työttömyysturvaa.

Yksi kriittinen kohta, joka puuttuu esityksestä kuten myös nykyisen lain käytännön tulkinnasta, on selkeä rajanveto päätoimisuuden ja sivutoimisuuden välillä. Sekalaisia keikka- ja freelancer-töitä tekevä joutuukin arvuuttelemaan, kumpaan kastiin hän milloinkin kuuluu. Arvuuttelu voi johtaa siihen, ettei työkeikkaa uskalla ottaa vastaan, kun sen vaikutuksesta omaan työttömyysturvaan ei ole varmuutta.

Te-toimistoissa pää- ja sivutoimisuutta yritetään määritellä työhön käytettyjen tuntimäärien perusteella. Tämä on ymmärrettävästi hankalaa, koska koko työajan käsite on erilaisissa freelancer-töissä yhä vieraampi.

Työttömyyspäivärahan, kuten myös niin sanotun sovitellun päivärahan, perusteina ovat työssä hankitut tulot. Samoin yrittäjän tulee ottaa eläkevakuutus, kun tulot ylittävät tietyn rajan. Miksei myös sivutoimisuuden rajaa voisi määritellä euroissa? Sekään ei ole täysin ongelmaton rajaus, mutta kuitenkin nykyistä käytäntöä toimivampi ratkaisu.

Kaikessa työelämää koskevassa lainsäädännössä ja sen toimeenpanossa olisi varauduttava siihen, että vastedes nykyistä suurempi osa väestöstä tekee töitä useammassa kuin yhdessä roolissa: palkansaajana, yrittäjänä ja itsensätyöllistäjänä – peräkkäin, vuorotellen tai yhtä aikaa. Työtilaisuuksien välille voi myös osua eripituisia työttömyysjaksoja.

Elleivät työelämän pykälät ja niiden tulkinnat uudistu, aina vain enemmän työtä jää tekemättä ja teettämättä.

Timo Lindholm

teemajohtaja

Mikko Hyttinen

työelämän taitekohdat -avainalueen vetäjä, Sitra

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat