Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kansanedustaja Laura Huhtasaari HS:n mielipidesivuilla: Haluan keskustelua ilman kohuja

Ihmisoikeuslausunnoillaan kummastusta herättänyt kansanedustaja Laura Huhtasaari (ps) kirjoittaa HS:n mielipidesivuilla haluavansa keskustella ilman kohuja.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat
Huhtasaari selittää kohua herättänyttä ihmisoikeuslausuntoaan
Huhtasaari selittää kohua herättänyttä ihmisoikeuslausuntoaan
Kansanedustaja Laura Huhtasaari (ps) täsmensi torstaina HS:lle, mitä hän tarkoitti kirjoittaessaan Twitteriin ihmisoikeuksista. Hän sanoi huomauttaneensa, että ihmisoikeudet ovat alun perin perustettu suojelemaan siviilejä toisen maailmansodan kauhujen jälkeen. Hän sanoo olevansa huolissaan siitä, että Suomesta tehdään terroristien suojelupaikka ihmisoikeuksiin vetoamalla.

Onko keskustelukulttuuri todella tätä? Kerrotaan toisen puolesta, mitä hän on oikeasti tarkoittanut ja mitä hän ei ole ymmärtänyt. Yhteen twiittiin mahtuu noin 140 merkkiä, joten ei ole mahdollista täysin tyhjentävästi avata ajatuksiaan.

Kohu nostettiin seuraavasta twiitistäni: ”Ihmisoikeudet on perustettu suojelemaan siviilejä, ei terroristeja, sotarikollisia tai rikollisia.”

Halusin muistuttaa, että YK:n ihmisoikeuksien julistuksen laadinnan taustalla olivat natsismin sorto ja toisen maailmansodan kokemukset. Halusin korostaa, että Suomesta ei voida tehdä terroristien turvapaikkaa. Ei toisen turva saa aiheuttaa toisen turvattomuutta. Joskus pahuuden voittoon riittää se, että hyvät suojelevat pahoja.

Tämä twiitti kuitenkin haluttiin ymmärtää niin, että olisin tarkoittanut, etteivät ihmisoikeudet kuulu kaikille. En kylläkään sanonut sellaista ja tarkensin asian, kun sitä kysyttiin. Lisäksi joillekuille tuli tarve osoittaa, etten ymmärtäisi ihmisoikeuksista mitään ja sotkisin ne perusoikeuksiin eli perustuslain takaamiin oikeuksiin. En sotke.

Esimerkiksi ihmisoikeusjulistuksen 22. artikla – ”Jokaisella on yhteiskunnan jäsenenä oikeus sosiaaliturvaan” – osoittaa, että perus- ja ihmisoikeudet menevät osin limittäin. YK:n piirissä laadittuja ihmisoikeussopimuksia on erilaisia, ja on myös alueellisia ihmisoikeussopimuksia, kuten Kairon julistus ihmisoikeuksista.

Jari Tervo sanoi nykylain avioliitosta loukkaavan ihmisoikeuksia ja siksi lakia oli hänen mielestään muutettava. Laki saattoi loukata hänen mielipidettään, mutta kyseessä ei ole ihmisoikeusloukkaus. Kukaan ei nostanut tästä kohua tai tarjonnut Tervolle koulutusta ihmisoikeuksista.

Keskustelukulttuuri ei toimi, jos emme oikeasti keskustele ja pyri ymmärtämään vastakeskustelijan ajatuksia. Ei se ole keskustelua, jos tahallaan tai tahattomasti ymmärretään väärin ja siten saadaan synnytettyä joukkopöyristys. ”Mielipiteeni sinun ajatuksistasi ovat jo selvät, joten älä turhaan sekoita minua kertomalla ajatuksistasi.”

Maailmaa muutetaan sanoilla. Haluan keskustella, kohuja en kaipaa.

Laura Huhtasaari

kansanedustaja (ps), Pori

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat