Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hyvä johtaja keskustelee eikä sanele päätöksiä

Johtajan persoonallisilla ominaisuuksilla on suuri merkitys, kirjoittaa Kari Viinisalo.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Helsingin Sanomissa on tuotu esiin johtajuuden merkitystä työpaikkojen hyvinvoinnille ja tuottavuudelle (Talous 18.12., Pääkirjoitus 19.12.).

Johtamisen ja työpaikan toiminnan tuloksellisuuden välistä yhteyttä on vaikea tutkia. Olen itse paneutunut tähän problematiikkaan väitöskirjassani (Viinisalo 2006).

Seurasin yli kymmenen vuoden ajan erään talotekniikka-alan yrityksen työkulttuurin ja toiminnan tuloksen kehitystä. Ilmeni, että niissä tulosyksiköissä, joissa huomioitiin tasapainoisesti toiminnan tavoitteet, henkilöstön osallistuminen ja työn kehittäminen, pystyttiin ottamaan käyttöön sellaisia työkäytäntöjä, jotka paransivat operatiivisen toiminnan tuloksellisuutta.

Eräs kiinteistöjen huoltoon erikoistunut asennustiimi jäi erityisesti mieleeni. Sitä oltiin lopettamassa, koska se ei saavuttanut sille asetettuja tulostavoitteita. Yksikön johtaja kävi tiimin kanssa keskustelun, jossa työntekijät kertoivat, että esteenä tehokkaalle toiminnalle oli se, että he saivat asiakkaita mielestään sattumanvaraisesti työnjohdolta. Niinpä asentajille annettiin omat nimikkoasiakkaat, joiden kanssa he suoraan sopivat tehtävistään. Yksikön johtaja kävi kuukausittain tavoitekeskustelun työntekijöiden kanssa. Uuden ”ohuen organisaation” seurauksena tiimin tulos kaksinkertaistui verrattuna sille budjetoituun vuotuiseen tavoitteeseen.

Tässä esimerkissä avoin tiedottaminen ja yhteinen suunnittelu vahvistivat luottamusta, minkä seurauksena toimintaa voitiin tarkastella johdon ja työntekijöiden sekä myös omistajien yhteisenä hankkeena. On tärkeää, että johtajat keskustelevat työntekijöiden kanssa niin, että kaikilla on käytettävissään samat lähtötiedot. Tärkeää on myös se, etteivät työntekijät koe johdon sanelevan päätöksiä vaan että ne tehdään aidosti yhteisesti.

Esimerkiksi Saksassa niin sanotut työpaikkaneuvostot toimivat tällä periaatteella. Meillä Suomessa taas yhteistoimintaneuvottelut nähdään enemmän ennalta tehtyjen päätösten toteuttamisena ja mahdollisesti niiden pienenä viilaamisena.

Johtaminen on kuitenkin monikerroksinen rakennelma. Johtajat ovat aina osa omaa työyhteisöään ja laajempaa organisaatiota. Kulttuurisen ympäristön lisäksi johtamisessa vaikuttavat erityisesti ihmisen persoonalliset ominaisuudet. Jotta voisi jakaa tietoa, iloita toisten saavutuksista, innostaa ja olla tasapuolinen, johtajalla tulee olla riittävän hyvä itsetunto ja -tuntemus. Näin erilaiset pelot ja kateuden tunteet eivät tukahduta työntekijöiden aloitteellisuutta ja luovuutta.

Vanha viisaus sanoo, että valittaessa esimiehiä tulisi kiinnittää erityistä huomiota henkilön kypsyyteen. Se on seikka, jota ei voi muuttaa koulutuksella. Tämä viisaus olisi hyvä pitää mielessä, kun haluamme kehittää suomalaista työelämää.

Kari Viinisalo

filosofian tohtori, psykologi

Espoo

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat