Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sekä potilaat että henkilökunta tarvitsevat taidetta sairaaloissa

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Kaisa Viljanen kirjoitti joutuneensa potilashuoneessa tuijottamaan surkeaa Hieronymus Boschin kuvajäljennöstä (HS 19.12.). Hän totesi, että mitä kauemmin laitoksessa joutuu viettämään aikaa, sitä enemmän merkitystä on sillä, millaisessa ympäristössä toipuu. Emme tiedä, mistä sairaalasta oli kysymys, mutta allekirjoitamme kirjoittajan näkemyksen taiteen merkityksestä.

Kaikkialla asiat eivät ole aivan niin hassusti kuin Viljanen antoi ymmärtää. Helsingin ja Uudenmaan sairaaloiden taidetoimikunta on kolmen toimintavuotensa aikana hankkinut yhtymän 22 sairaalaan yli 300 taideteosta, pääosin maalauksia ja grafiikan vedoksia. Lisäksi on ostettu lukuisia veistoksia ja saatu merkittäviä lahjoituksia sekä niin kutsuttuja deponointeja.

Suurin osa teoksista on keskeisten nykytaiteilijoidemme tekemiä. Jonkin verran teoksia on hankittu myös Virosta.

Taideteokset on joitakin uusimpia hankintoja lukuun ottamatta jo sijoitettu eri sairaaloihin. Se ei ole summittaista toimintaa, vaan sairaaloiden henkilöstöä kuunnellaan ja otetaan huomioon erilaisten tilojen vaatimukset. Työ kuitenkin jatkuu, sillä taiteen tarve on suuri.

Alvar Aallon ja hänen väritaiteilijansa perintö on alalla tuttu asia, ja nykyisessä arkkitehtuurisuunnittelussa sitä osataan soveltaa. Viime vuosikymmenien kliininen ja epidemiologinen tutkimus on moninkertaisesti vahvistanut taiteen myönteiset hyvinvointivaikutukset. Pioneerityötä sairaalataiteen merkityksen ja tason kohottamiseksi on tehnyt sairaala Orton, jossa on esillä muun muassa laaja Kain Tapperin teosten kokoelma.

Sairaalataiteen tarkoitus ei ole pitää huolta vain potilaista vaan myös henkilökunnasta. Esimerkiksi Meilahden sairaaloiden potilasvuorokausien keskimäärä on ainoastaan muutamia. Henkilökunta sitä vastoin työskentelee tiloissa vuodet läpeensä. Jos otetaan huomioon vierailukäynnit, pelkästään Meilahdessa liikkuu vuorokauden mittaan yli 6 000 ihmistä.

Perustyönsä lisäksi Husin taidetoimikunta on järjestänyt kansainvälisen kilpailun Meilahden keskusaukion taiteelliseksi uudistamiseksi. Sen voitti Suuri sydän -ehdotuksellaan kuvanveistäjä Matti Peltokangas. Naistenklinikan puistoa toimikunta on taidettanut pystyttämällä sen puiden ja istutusten joukkoon kymmenen Veikko Nuutisen veistosta. Useita muita monumentaalihankkeita on meneillään. Tulevan lastensairaalan taideteosten hankinnassa on oma itsenäinen järjestelynsä, mutta muiden uusien hankkeiden suunnitteluun taidetoimikunta pyrkii mahdollisimman varhain mukaan.

Viljanen kiinnitti huomiota kukkamaljakoiden sijasta käytettyihin kurkkupurkkeihin ja suositti Aamu Songin iloisia luomuksia niiden sijaan. Hyvä idea, mutta kaikkiin sairaaloihin kukkia tai muita kasveja ei voi edes tuoda. Allergiaongelmat ovat yhä yleisempiä.

Markku Valkonen

museonjohtaja emeritus

Seppo Seitsalo

professori

Husin taidetoimikunnan jäseniä

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat