Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomalaiset kirjailijat ovat menestyneet ulkomailla aiemminkin

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Kiitos suomalaisten kirjailijoiden ulkomaisesta menestyksestä kertoneesta laajasta jutusta (HS Kulttuuri 27.12.). Lisäyksenä siihen lukijoille olisi varmasti mukavaa tietoa myös se, että ulkomaanmenestystä on ollut suomalaiskirjailijoilla jo aiemminkin.

Esimerkiksi 1950-luvun puolivälissä ilmestynyt Mika Waltarin Sinuhe egyptiläisen englanninkielinen käännös oli Yhdysvaltain myydyin käännöskirja vuosikymmeniä, kunnes vasta Umberto Econ bestseller Ruusun nimi ohitti sen. Sinuhesta tehtiin myös elokuva Hollywoodissa, ja kirjakin on edelleen saatavilla.

Toisena esimerkkinä voi mainita Arto Paasilinnan, jolta on lukuisissa maissa julkaistu käännöksinä parhaimmillaan 15, 20, jopa 25 eri romaania. Hänen kymmeniin maihin levinneiden kirjojensa kaikkien ulkomaisten käännösten kokonaismyyntiluvut ovat valtavat: varovaisestikin arvioiden noin seitsemän miljoonaa myytyä kappaletta.

Waltarin ja Paasilinnan eri teosten käännösoikeuksia kysytään ja myydään edelleen jatkuvasti eri puolille maailmaa. Kirjailijan ulkomaanmenestys voi siis jatkua tähdenlentoa pidemmälle, jopa vuosikymmeniä – kunhan sen eteen tehdään tietoisesti, pitkäjänteisesti ja ammattimaisesti työtä.

Hanna Kjellberg

Head of Agency

Bonnier Rights Finland

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat