Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kiusatun lapsen äiti: ”Miksi Suomessa saa vielä 2010-luvulla polkea törkeästi ihmis­oikeuksia?”

Koulukiusaaminen tulee yhteiskunnalle kalliiksi, eikä yksilöiden henkisiä kärsimyksiä voi mitata rahassa, kirjoittaa kiusatun lapsen äiti HS:n mielipidepalstalla.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat
Adriana Dobrin / HS
Kuva: Adriana Dobrin / HS

Vuosikymmenestä toiseen jatkuva koulukiusaaminen ei vain tunnu hellittävän KiVa-koulu-toimenpiteistä huolimatta. Opettajat ja valvovat viranomaiset levittelevät asian edessä käsiään, mutta kenelläkään ei tunnu olevan tahtoa koulukiusaamisen kriminalisoimiseksi. Olisiko sitä poliitikoilla, jotka kuumeisesti etsivät säästöjä yhteiskunnasta?

Koulukiusaaminen tulee yhteiskunnalle kalliiksi, eikä yksilöiden henkisiä kärsimyksiä voi mitata rahassa. Miksi Suomessa saa vielä 2010-luvulla polkea törkeästi ihmisoikeuksia?

Ensin pitäisi ymmärtää, mitä koulukiusaaminen on. Ei olisi ollut lainkaan tarpeellista tutkia sitä, millaiset lapset joutuvat helpoimmin kiusatuiksi. Siinähän etsitään oikeutusta kiusaamiselle – tai näin on käytännössä tapahtunut.

Uhrin syyllistämiselle on muitakin syitä, muun muassa koulun henkilökunnan vaikeus myöntää kiusaaminen omassa koulussaan. Tämä voi johtaa jopa siihen, että kiusaamistapauksia ei kirjata totuudenmukaisesti, ja selvityksen tullessa valvovalle viranomaiselle annetaan muunneltua tietoa. Oman pesän puolustaminen menee lasten hyvinvoinnin edelle.

Mielestäni koululaisten vanhemmilla tulisi olla oikeus saada kopio kiusaamistapausten dokumenteista.

Lastani kiusattiin koulussa usean vuoden ajan edellisellä paikkakunnalla asuessamme. Hän kohtasi vuodesta toiseen kielteistä arvostelua ulkonäöstään (rikosnimikkeet täyttävää), ilkeitä eleitä ja ilmeitä, puhumattomuutta, juoruilua, eristämistä, syrjimistä ja yksin jättämistä.

Seitsemännen luokan syksyllä hän sanoi, että häntä kiusataan, koska hän on ruma. Hän googletti, kuinka saisi kuumeen nousemaan, ettei tarvitsisi mennä kouluun.

Myöhemmin hän kertoi, ettei aina halunnut sanoa pahasta olostaan, koska ”niistä tulee koululla aina niin iso juttu, eikä se kuitenkaan auta”.

Kahdeksannen luokan syksyllä hän ei suostunut enää menemään kouluun. Edessä oli kotikoulu ja kuukauden kuluttua päätös toiselle paikkakunnalle muuttamisesta. Isovanhemman luota löytyi väliaikainen koti, kunnes me muut perheenjäsenet muutimme perässä uudelle paikkakunnalle.

Aluehallintovirasto selvitti koulussa tapahtunutta kiusaamista runsaan vuoden ajan. Äskettäin tulleessa päätöksessä mainitaan, että ”aluehallintovirasto ei asiakirjaselvitysten perusteella voi todeta koulun menetelleen lainvastaisesti”.

Perusopetuslaissa sanotaan, että opiskeluympäristön tulee olla turvallinen. Jos lapsi ei suostu enää menemään kouluun kiusaamisen vuoksi, opiskeluympäristö on silloin turvaton. Valvovien viranomaisten mukaan on riittävää, että kiusaaminen on yritetty saada loppumaan eri toimenpitein, mutta sillä ei näytä olevan väliä, loppuuko se.

Koulun antamissa selvityksissä tapahtumat kuvataan puolin ja toisin tapahtuvaksi nimittelyksi, jota ei katsota kiusaamiseksi. Terve itsensä puolustaminen on käännetty lastani vastaan.

Muuton jälkeen lapseni on solminut monia hyviä kaverisuhteita, eikä hänellä ole ollut vaikeuksia lähteä kouluun.

Kiusaaminen oli tekemässä vakavia tuhoja lapseni itsetunnolle, mutta onneksi meillä oli mahdollisuus lähteä.

Koulukiusatun äiti

Julkaisemme kirjoituksen poikkeuksellisesti nimimerkillä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat